Navigace: LMK JUNIOR KLUB Ústí nad Orlicí > Modelářské akce 2021

Modelářské akce 2021

Letošní rok nám moc nepřeje a tak i když máme naplánované soutěže v kalendáři soutěží, tak jsou zatím zakázané. Takže jak se něco uvolní a soutěže se rozjedou, tak je sem přidám.

 

První soutěž RCHS v Podhořanech

Včera v sobotu 8. 5. se po dlouhé době zase mohla pořádat soutěž. I když je to s určitým omezením a dodržováním stanovených zásad, ale už je to zase možnost setkávání lidí společných zájmů při sportu a společném létání na soutěžích. Od loňského září až do letošního začátku května se podle pandemických opatření nemohli konat žádné soutěže, ani společně trénovat. Stále jsou určité obavy, ale vzhledem k očkování, které některým dává naději a zbavuje je strachu, se zdá, že se spolkový život modelářů začíná pomalu rozjíždět. Po tak dlouhé době jsme byli všichni natěšeni na společné setkání a první soutěž, že snad i kvůli nám se to počasí umoudřilo, protože celý týden před soutěží bylo aprílově bláznivé, kdy foukal silný vítr a dešťové a někde i sněhové přeháňky. Už ale i páteční předpověď na sobotu, dávala naději, že to bude nádherný den. Na této první soutěži se nás sešlo celkem 18, z toho tři junioři a tak jsme si to všichni moc užívali. Další soutěž RC větroňů RCHS se bude létat v neděli 16. 5. V Ostřešanech, tak si to nenechte ujít. Něco jsem nafotil a tak se můžete podívat

Další soutěž RCHS

Tentokráte se létalo v Ostřešanech a na to, jaká byla velká obava z počasí, kdy u nás ráno ještě pršelo, tak se účastnilo celkem 21 pilotů z toho 4 junioři. Jinak se už začíná rozjíždět sezóna i kategorie RCVS a tak 29. 5, se sejdeme opět na letišti v Podhořanech. RCVS jsou RC větroně do rozpětí křídel 3m, ovládané také pouze dvě funkce SOP a VOP. Pravidla najdete ve Sportovním řádu ČR. Jednoduchý konstrukční RC větroň, který se vytahuje gumicukem přibližně do 150m a maximum letu je 6minut. Hodnotí se přistání do kruhu o průměru 30m, do 1 m - 100 bodů, do 2 m - 95 bodů, do 3 m - 90 bodů atd. Určitě se dá říci, že je to kategorie, kde se setkávají tři generace pilotů a všichni si to společně užívají, jako sportovní, ale i společenské setkání. Každý člověk, by měl někam patřit, tak o tom uvažujte a třeba se můžete přidat. Budete vítáni. Letecké modelářství jako zdravý životní styl

Kroužek leteckých modelářů v České Třebové

Po dlouhé přestávce, opět začínáme. Kroužek leteckých modelářů na DDM Kamarád už zase žije! Na základě zlepšující se situace s /covid-19/ bylo možné opět kroužek leteckých modelářů zahájit a budeme pracovat až do začátku prázdnin. Máme mnoho rozdělané práce a to jak na modelech volných kategorií, tak na modelech RC větroňů. Tak nám držte palce, aby nepřišla zase nějaká změna. Můžete sledovat, jak to našim klukům jde pěkně od ruky. Letecké modelářství jako zdravý životní styl.

Soutěž RC větroňů RCVS v Podhořanech

V sobotu 29. 5. se létala letos poprvé soutěž RC větroňů RCVS v Podhořanech na letišti. Ráno se začalo trochu později, ale do pěkného termického počasí. Teplota 8 až 12°C a vítr nejdříve 2m/s těsně před odlétáním konce druhého kola začala dešťová přeháňka, která se proměnila v krupobití. Potom se už zase ochladilo, ale stále foukalo 4 až 8m/s v nárazech. Soutěže se účastnilo celkem 23 pilotů, z toho 4 junioři. Další soutěž větroňů RCVS se bude létat v Chotěboři 5. 6. a doufám, že už tentokráte počasí bude trochu více letní. Po velké přestávce, kdy nemohli být modelářské kroužky, se přece jenom začínají objevovat modely RES ze stavebnic, které kluby dostali zdarma pro mládež od SMČR. Zdá se, že se záměr podařil a do kategorií RC větroňů se začíná vlévat nová krev v podobě mladých modelářů. Tak můžeme jen doufat, už těch různých opatření bylo dost, a že se covid-19 vytratí, tak jako přišel. Mrkněte na foto.

 

RCVS v Chotěboři

V sobotu 5. 6. se létala další soutěž RC větroňů kategorie RCVS, tentokráte v Chotěboři a za nádherného počasí. Tak se konečně začíná všechno dostávat do normálních poměrů a i to počasí nám začíná přát. Ve stejný den bylo naplánováno soustředění mládeže pro RC větroně kategorie RES, které pořádal LMK Heřmanův Městec a součástí soustředění byla i soutěž, která se létala na letišti v Podhořanech, ale i tak se tady v Chotěboři účastnilo celkem 27 pilotů, z toho 4 junioři. S modelem kategorie RES se dá velmi dobře létat po odpojení brzdícího štítu i tato kategorie RCVS, je vidět čím dál více těchto modelů na i na soutěžích RCVS.

Když jsem přijel domů a ve večerních zprávách viděl, jak u sousedů v Německu řádila přívalová bouřka, tak jsem si pomyslel, jaké jsme měli štěstí na počasí, protože se soutěže do kalendáře soutěží musí nahlásit už v říjnu loňského roku. Pomalu se blíží prázdniny, ale ještě se určitě budou létat soutěže, které se museli odložit pro nepříznivou epidemiologickou situací v ČR a tak to snad všechno nějak dohoníme. Ještě se můžete podívat na nějaké foto. 20. 6. U nás v Ústí nad Orlicí létáme VOSU + RCHS, tak se můžete přijet podívat.

RCHS + RC VOSA v Ústí nad Orlicí

V neděli 20. 6. náš klub již by se dalo říci, že tradičně pořádal soutěž malých RC větroňů kategorie RCHS a RC VOSA. Celkem bylo přihlášeno do soutěže 8 modelů RC Vosa a 9 modelů kategorie RCHS. Na jedné soutěži RC větroňů se u nás létají dvě kategorie a také se nakonec dvě kategorie samostatně hodnotí a létat mohou společně. U modelů volných kategorií je to normální věc, ale u RC větroňů je to takový novátorský počin, který se dá takto zrealizovat. Celou soutěž, létáme prakticky na pravidla kategorie RCHS. Modely startují na gumicuku, kde je 30m silonu a 10m gumy, které zajišťuje pořadatel. Pracovní čas, je 5minut a maximum 180s. Během pracovního času, je neomezený počet pokusů, ale vždy se započítává, poslední pokus. Soutěž se létá minimálně na čtyři kola, škrtá se nejhorší kolo. Hodnocení přistání je trochu rozdílné, ale je dobře pochopitelné z obrázku uspořádání startoviště a přistávací plochy. Body za přistání se potom přičítají k letovému času. Letos nám soutěž a počet účastníků trochu zkomplikoval Covid-19, ale také 30°C v den konání soutěže. Model VOSA je spíše už historický model, který konstruoval Radek Čížek a ve verzi RC ho rozděloval klubům SMČR, jako podporu mladým modelářům, kdy součástí kompletu bylo i RC ovládání. RCHS jsou jednoduché RC modely do rozpětí křídel 1,5m, které jsou ideální pro stavbu v kroužcích leteckých modelářů. Všichni jsme si to náramně užívali, tentokráte fotila Katka Fišarová a udělala mnoho pěkných obrázků, tak se omlouvám, že jich je tolik, ale byla by škoda je vyhodit. Tak se můžete také mrknout a třeba vám to poslouží, jako dobrá inspirace.

RC větroně RCHS v Ostřešanech

V sobotu 26. 6. se létala odložená soutěž „O perníkovou chaloupku“ v Ostřešanech. Sešlo se celkem 22 pilotů, z toho 2 junioři. Soutěž se létala za pěkného polojasného počasí, kdy se teplota vyšplhala až na 23°C. Vítr 0 až 2m/s. Po deštivém konci týdne, se zase projasňuje počasí, které nám zlepšuje náladu a takováto setkání lidí stejných zájmů působí i jako balsám na naší duši, pošramocenou pandemií. Tato soutěž se létá, jako seriál soutěží „ O perníkovou chaloupku“ už řadu let a stále oslovuje více lidí, kteří přicházejí na chuť jednoduchým modelům, klasické konstrukce. Soutěž se dá odlétat v celku na malém prostoru, což je v dnešní době velká výhoda. Momentálně se začínají objevovat jednoduché konstrukce těchto 1,5m modelů, jejichž váha nepřesahuje 250 gramů a tím by se podstatně usnadnil jejich provoz a pořádání soutěží s ohledem na nová opatření v letectví. Možná je to do budoucna cesta, a pro vás ostatní to může být inspirace, jak si užívat létání a soutěžení s RC modely větroňů. Letecké modelářství jako zdravý životní styl.

KP mládeže Pardubického kraje + Jarní Ústeckoorlická

               o putovní pohár L. Vačíka v kat. P30

V neděli 27. 6. se na letišti v Ústí nad Orlicí opět začalo soutěžit. Abychom si všichni společně mohli užívat leteckého modelářství a pobytu na zdravém vzduchu, po tak dlouhé vynucené pauze, rozhodli jsme se, že v tomto termínu uspořádáme dvě odložené soutěže volných modelů v jeden den. KP mládeže Pardubického kraje je nominační soutěž pro mladé modeláře, kde si mohou nalétat postupový limit pro účast na MČR mládeže. Druhá naše soutěž, kterou jsme také museli odložit je „Jarní Ústeckoorlická“, která se létá o putovní pohár v kategorii P30, jako „Memoriál Lubomíra Valčíka“. Bylo to takové setkání tří generací modelářů a všichni jsme si to náramně užívali. Tentokráte nám počasí přálo, teplota až 25°C, vítr 0 až 2m/s. Celou soutěž nám zdokumentovala Katka Fišarová, kdy nafotila mnoho krásných obrázků.

Letecké modelářství jako zdravý životní styl.

 

Soustředění leteckých modelářů MK Junior klubu

Letecké modelářství jako zdravý životní styl

Letní soustředění leteckých modelářů se uskutečnilo v termínu od 12. do 20. července na letišti Aeroklubu v Ústí nad Orlicí. Stále měnící se nařízení ohledně covid-19 nám měnila plány a rodičům rozhodování, zda dítě pustit na soustředění nebo ne. Nakonec se vše podařilo a myslím, že všichni co se účastnili, byli spokojeni. Letní soustředění je takové vyvrcholení celoroční práce leteckých modelářů našeho klubu, a tak bylo zaměřeno užít si takovou velkou dovolenou spolu po tak dlouhém uzavření škol. Co se na takovém soustředění dělá, tak určitě stavíme modely, létáme s nimi a soutěžíme, protože nám počasí přálo tak se i dost koupalo a užívalo bazénu. Někteří ještě nikdy nestříleli vzduchovkou a tak tady měli možnost. Vidět nácvik letecké akrobacie a mít možnost si sednout do akrobatického speciálu, se také málo komu povede. Protože bylo zakázáno jezdit po výletech, byla připravena hra s hledáním pokladu, po které měl každý účastník v nohách 15km, všichni to přežili a ještě se navečer létalo. Hrála se i „vybíjená“, létalo se na simulátoru a modelářském trenažéru, večer bylo kino. A abych nezapomněl, také se jedlo, až se někomu dělaly boule za ušima. Určitě se podívejte na pěkné fotografie ze soustředění, kde je vidět, jak jsme si to všichni užívali. Na závěr musíme ještě poděkovat za finanční podporu SMČR a našemu městu Ústí nad Orlicí. Děkujeme.

Bylo to moc fajn a příští rok si to nenechte ujít. Tady ještě nějaké foto.

 

Mistrovství ČR RC větroňů RCVS

V sobotu 4. 9. 2021 na letišti Aeroklubu v Ústí nad Orlicí se létalo za nádherného a ojedinělého „mariánského oteplení“ Mistrovství ČR RCVS. Je to soutěž jednoduchých konstrukčních modelů, které se můžete účastnit s modelem do maximálního rozpětí křídel 3m. K ovládání se mohou použít pouze dvě serva. MČR bylo vypsáno pro tři věkové kategorie, mládež do 18 let, seniory a seniory 65+. U nás je ještě zvykem motivovat všechny věkové skupiny k těm nejlepším výkonům a tak máme i pohár pro absolutního vítěze MČR bez věkového omezení. Stejně tak potom, je postavena i výsledková listina, kde je vidět samostatné věkové skupiny a také absolutní pořadí, kde jsou věkové skupiny rozdělené barevně a tak je krásně na první pohled vidíte, jak si všichni stojí. Tady se můžete podívat. https://1drv.ms/x/s!AsYelaFPUCvahTkQnObtqLTj1qQj?e=4BB1Yz

Počasí nám opravdu přálo, bylo i mnoho pěkné termiky a to potom bylo vidět i na výsledkové listině. Dlouho jsem na soutěži neviděl, tak pěkné výsledky, protože prvních dvanáct, bylo téměř po jedné vteřině. MČR je sice vrcholná soutěž, ale také to je pro mnohé velká společenská událost a takové setkání přátel, proto také k obědu české tradiční vánoční jídlo, bramborový salát a řízek. Takže se dá říci, že jsme si užili pěknou soutěž s vánoční pohodou. Dárky v podobě cen si ale každý musel zasloužit, podle výsledků. Tak jak to všechno nakonec dopadlo, se můžete podívat na foto Katky Fišarové. Mistrovství ČR RCVS finančně podpořil Pardubický kraj a Svaz modelářů ČR.

Letecké modelářství jako zdravý životní styl

 

RCVS Český Brod

V sobotu se létala další soutěž RC větroňů RCVS na letišti v Podhořanech, kde ji pořádal LMK Český Brod. Byla nejdříve obava, zda pěkné počasí vydrží, ale nakonec se soutěž vydařila. Nejdříve nás cestou na soutěž zaskočila objížďka, v Pardubicích je také vidět mnoho příkazových značek o změně jízdy tam, kam bychom zrovna nepotřebovali jet, navíc jsme projeli krátkou dešťovou přeháňkou, ale na letišti v Podhořanech, bylo bez deště. Nejdříve nás při prvních letech potrápil silnější vítr, což naším mladým moc nesvědčí, ale poprali se s tím. V druhém kole se vítr otočil o 90° na natahané gumicuky. Tak se nějakou dobu počkalo a muselo se upravit natažení gumicuků tím správným směrem. Potom už nás čekalo standartní pěkné počasí s termikou. Konec dobrý všechno dobré, jak se říká. Celkem se soutěže účastnili 20 pilotů z toho tři junioři. Nafotil jsem nějaké foto a tak se můžete podívat na tu pohodu takové soutěže RC větroňů RCVS. Letecké modelářství jako zdravý životní styl.

Otevírá se novostavba Domu dětí a mládeže Duha

Dnes 17. 9. 2021 nastal pro Ústí nad Orlicí historický okamžik. Otevírá se novostavba Domu dětí a mládeže Duha. Pochopitelně, jako letečtí modeláři, jsme u toho nemohli chybět. Spolu s plastikovými modeláři jsme v nové dílně připravili pro návštěvníky, takové ukázky z práce obou kroužků. Docela mě překvapilo, co lidí se přišlo podívat, a prohlédnou si novou budovu DDM Duha. Dětem se výstavka modelů obou kroužků moc líbila a tak nás bude těšit, když do některého z kroužků najdou cestu.

Nafotil jsem nějaké obrázky, pro vás, kteří jste tam nemohli být, abyste si udělali představu, jak vypadal tento historický den, pro město Ústí nad Orlicí.Pokud chcete vědět více o historii, podívejte se na tento odkaz: https://www.ustinadorlici.cz/.../5922-otevirame-novy-dum...

 
© www.lmk-juniorklub-uo.cz - vytvořte si také své webové stránky