Navigace: LMK JUNIOR KLUB Ústí nad Orlicí > Modelářské akce 2014

Modelářské akce 2014

Národní technické muzeum v Praze

V sobotu 22. března kroužek leteckých modelářů DDM společně s LMK JUNIOR KLUBEM uspořádal výlet do Prahy. Ráno se na nádraží v Ústí město sešlo 28 účastníků. Cílem naší cesty bylo Národní technické muzeum. Vlakem do Prahy, potom metrem na Vltavskou a dál už pěšky. Počasí nám přálo. K muzeu jsme dorazili včas, právě otevírali. Na prohlídku muzea jsme měli čas do 16 hodin. Pokud by si člověk chtěl skutečně vše prohlédnout trochu důkladněji, tak je to málo. Nakonec si ale každý našel to, co ho nejvíce zajímá a návštěva muzea splnila svůj účel. Všem se náš výlet líbil a tak začínáme uvažovat co zase příště. Když jsme se vydali na zpáteční cestu tak v dálce bylo vidět, jak prší. Nafotil jsem nějaké fotografie a tak se můžete podívat, jak všechno dopadlo.

RC větroně RCVS v Podhořanech 

RCVS v Podhořanech
Dne 26. 4. 2014 se létalo 1. kolo pohárové soutěže RC větroňů. Bylo nádherné počasí a tak účast byla tradičně velká. Přijelo 30 soutěžících. První místo Jan Pazour, druhý byl Ondřej Rezler oba LMK Chotěboř, třetí Michal Malínský LMK RC Limit. Tady jsou nějaké fotky, které jsem nafotil a tady další, které fotil Luboš Vácha (LMKHavlíčkův Brod). Tady je výsledková listina ze soutěže. 

Kroužek leteckých modelářů

Letošní rok jsme připravili dost náročný plán naší činnosti a tak máme co dělat, abychom všechno stíhali. V dílnách už jdeme do finiše a také už chodíme trénovat na soutěže, které nás čekají. Tím, že jsme letošní rok zařadili i pro mladší modeláře kategorii RCVS /radiem řízené větroně/ tak nás čeká učit se ovládat tyto modely a připravovat se na soutěže. Tady se můžete podívat, jak pracujeme v dílnách a ještě tady je pár obrázků ze společného létání

Pohárová RCVS

Dnes 24. 5. se létalo v Podhořanech další kolo soutěže „Pohárová RCVS“ Počasí nás potrápilo měnícím se větrem a tak se muselo přemístit gumicuky, ale jinak to měl Pepa vypočítané na minuty přesně. Při vyhlašování výsledků kolem nás bouřilo, když jsme odjížděli, tak začínalo pršet. Na prvním místě skončil Ondra Taichman, druhý Michal Malínský a třetí skončil Josef Brada. Tady je ještě pár fotek ze soutěže.Tady ještě najdete celou výsledkovou listinu

  Jarní Ústeckoorlická a

Memoriál Lubomíra Valčíka

Soutěž "Jarní Ústeckoorlická" a "Memoriál Lubomíra Valčíka" se létala na druhý pokus a konečně to vyšlo. Počasí: ráno trochu mlhavo, ale potom už nádherný slunečný den, vítr do 3m/s, tak co víc si přát. Létali jsme na tréninkové ploše, která na rozdíl od letiště byla posekaná. Jak to na soutěži vypadalo, se můžete podívat na nějaké foto, které nafotil Martin Horníček a něco málo i ode mne. Letošní putovní pohár již podruhé získal Bohuslav Rýz. Tady je ještě výsledková listina soutěže.

        RCVS Chotěboř

         Letní termika

Včera dne 7. 6. se létala soutěž RCVS v Chotěboři. Počasí bylo po chladném týdnu nadprůměrné, teploty šplhaly kolem 28°C, foukal mírný větřík do 3m/s, takže jsme se všichni zase trochu připálili. Letiště bylo posekané, velmi dobře fungovalo i občerstvení. Musím pochválit i ukázkově vypracované propozice. Je vidět, že ředitel soutěže Petr Šrámek, nenechal nic náhodě. Pokud někdo budete příště uvažovat o soutěži v Chotěboři, určitě doporučuji všem. Nafotil jsem nějaké foto, na které se můžete podívat a jak to nakonec dopadlo? Na prvním místě se stejným počtem bodů 1368 Jirka Rajšner a Josef Bíbr, na třetím místě Michal Malinský 1365 bodů.           Tady máte celou výsledkovou listinu. Příští týden nás čeká soutěž RCVS v Hořicích a tak se už těšíme. 

                                                          RCVS  v Hořicích

V sobotu dne 14. 6. se létala další soutěž RCVS, tentokráte v Hořicích a jako hlavní organizátor Jarda Vagenknecht  ani tentokráte neporušil tradici. Dobře zajištěná soutěž, občerstvení fungovalo na jedničku, musím pochválit gulášek, nechyběla ani tradiční „Hořická trubička“ ke kávě.

Počasí bylo asi v tu danou chvíli to nejlepší, i když se kolem letiště honily mraky a v dálce bylo vidět, jak prší, soutěž se obešla bez vody. Jarda pro nás připravil tentokráte náročnou větrnou soutěž, ale nakonec se nalétlo mnoho dobrých výsledků. Nafotil jsem nějaké foto, a jak dostanu výsledkovou listinu tak ji tady také najdete. Výsledková listina ze soutěže.                   

  KP mládeže Pardubického        kraje leteckých modelářů 

V neděli 22. 6. se létal KP mládeže Pardubického kraje leteckých modelářů na letišti v Ústí nad Orlicí. Pro náš kroužek leteckých modelářů na DDM to byla taková poslední větší akce. Byla to odložená soutěž ze 17. 5, ale počasí nám moc nepřálo ani tentokráte. Zataženo dvakrát krátká přeháňka, ráno 12°C až odpoledne se to vylepšilo na 19°C. Na KP mládeže se mohou mladí modeláři nominovat na MČR mládeže, které pořádá LMK Dražice na letišti Všechov u Tábora dne 20. září 2014. Nám se tentokráte zadařilo a v kategorii P30 nalétalo postupový limit hned 7 soutěžících. V kategorii F1H to bylo 5 soutěžících.  Jinak celkově v kategorii H létalo 8 soutěžících, v kategorii V jich bylo 5, v nejvíce obsazené kategorii P30 létalo 13 soutěžících, u kategorie F1H to bylo 9, kategorie A3 létali 4 soutěžící a konečně ty největší volně létající větroně létal jeden soutěžící. Nafotil jsem nějaké foto, na které se můžete podívat, a pokud se vám letecké modelářství líbí, tak neváhejte a přihlaste se do modelářského kroužku DDM v Ústí nad Orlicí nebo na DDM Česká Třebová. Jinak se také můžete podívat na náš Facebook. Tady je výsledková listina a propozice a přihláška na MČR mládeže. 

        RCVS    v Podhořanech

Další už v pořadí třetí kolo „Pohárová RCVS“ pořádal jako tradičně LMK RC Limit Nový Dvůr v sobotu 28. 6. Hlavním pořadatelem seriálu soutěží je Pepa Bíbr. Pepa je také zakladatel této kategorie a dlouholetým pořadatelem tohoto seriálu soutěží tady na letišti v Podhořanech. Po zlegalizování těchto pravidel a přijetí kategorie RCVS mezi oficiální v loňském roce se bude 12. 7. tady na letišti v Podhořanech létat prví MČR RCVS. Bude to pro všechny piloty a příznivce takový velký svátek a tak neváhejte a přijeďte se alespoň podívat, pokud nebudete létat. Teď ještě k této soutěži. Počasí bylo vcelku příznivé. Ráno přešla krátká fronta a po ní se udělalo pěkné, teplé a termické počasí plné překvapení pro piloty. Úzké stoupáky střídaly velké klesáky. Jinak taková soutěž je setkáním lidí stejného zájmu a všichni jsme si to užili. Pořadateli musíme poděkovat za pěknou soutěž. Stánek s občerstvením fungoval na jedničku. Nafotil jsem nějaké foto, na které se můžete podívat, jak to na soutěži vypadalo. Výsledkovou listinu najdete tady.

První MČR v kategorii RCVS se létalo v Podhořanech

V sobotu 12. 7. se létalo na letišti v Podhořanech, historicky první MČR v kategorii RCVS. Účastnilo se 27 účastníků, z toho jeden junior. Pořadatel soutěže LMK Nový Dvůr se zhostil organizace mistrovství na výbornou, Pepa Bíbr je zkušený organizátor soutěží RCVS a tak i MČR bylo takovým důstojným svátkem pro všechny příznivce této kategorie. Počasí nám přálo, i když poprvé na soutěži RCVS jsem viděl rozbité modely, které nevydržely nárazový vítr na vleku. Nafotil jsem nějaké fotografie a natočil i video, další foto a ještě foto je tady. Jak to všechno dopadlo, se můžete podívat už teď na foto. Prvním mistrem ČR v kategorii RCVS se stal Michal Malinský, na druhém místě skončil Libor Koten a třetí Ondra Taichman. 
Závěrem si dovolím ještě jednu poznámku. Tato kategorie je svojí jednoduchostí pravidel a stavbou modelu, předurčena právě pro mladé modeláře ale i ty dříve narozené a proto bych si představoval větší vyváženost poměru juniorů a seniorů i na MČR a ne 26:1. Na příště budeme muset asi uvažovat o rozdílných postupových limitech. V letošním roce se poprvé sbírají výsledky ze všech soutěží a tak pro příště už budeme mít více informací o tom jak nastavit správný limit pro mladé juniory a seniory, tak aby se naplnila možnost účasti 40 soutěžících. Také doufám, že SMČR a KLeMČR podpoří finančně příští MČR v kategorii RCVS a nebude to pouze na pořadateli a jeho schopnostech jak sehnat peníze a sponzory, aby mistrovství zajistil. 
 
 

MČR mládeže leteckých modlářů

v kat. H, P30, A3, F1H, F1A, F1B

Dne 20. 9. 2014 se létalo na Všechově u Tábora MČR mládeže volných modelářů. Počasí i přes počáteční ranní mlhu nám tentokráte přálo. Polojasno 22°C, vítr proměnlivý do 3m/s. Kolem 15 hodiny to už vypadalo, že blížící se bouřka ukončí naší soutěž, ale nakonec nás obcházela až do konce soutěže. Pořadatelem byl Modelářský klub Dražice a ředitel soutěže Pavel Liška připravil ještě navíc soutěž v kategorii H pro žáky do 12 let, o Dražický pohár, která se létala souběžně s MČR. Pořadatel tímto způsobem chtěl poukázat na nutnost řešit situaci kolem mladých modelářů do 12 let, kteří létají jenom kategorii H, aby i na MČR mládeže měli svoji věkovou kategorii a mohli tak bojovat o titul Mistra ČR. Dalším překvapením bylo vyhodnocení nejlepší dívky a to vždy při každé kategorii. Jsem rád, že všechno proběhlo bez problémů a já mohu pořadatele jen chválit a poděkovat mu za dobře odvedenou práci.

Náš JUNIOR KLUB na MČR reprezentovali Tomáš Horníček kat. P30, Daniel Vojtíšek kat. P30, oba junioři dále potom žáci Matouš Vojtíšek P30, F1H, Jan Bříza P30 a Jakub Ešpandr také kat. P30. Původně nás mělo jet na MČR 11 soutěžících, bohužel někde nemoc jinde hledání důvodů, proč nepojedu. Možná se jako vedoucí budeme muset zamyslet nad tímto jevem až do této chvíle u nás nevídaným. Všechno se vším souvisí a tak budeme muset napříště takovým situacím předcházet. MČR je vrcholná soutěž a měla by být pro mladé modeláře uspokojením celoročního snažení a práce v kroužku, jak se ukázalo tak tomu bohužel není a je to velká škoda… Jinak bych chtěl poděkovat těm, kteří nakonec jeli na soutěž a také poděkovat rodičům, kteří je podpořili v jejich činnosti.  Nakonec Daniel Vojtíšek naletěl čas 488s a stal se tak Mistrem republiky, druhý za ním skončil Tomáš Horníček časem  462s. V žácích nejlepšího výsledku dosáhl Matouš Vojtíšek 4. místo časem 491s. dále pak Jan Bříza 8. místo a Jakub Ešpandr 10. místo. Všem patří moje poděkování za dobrou reprezentaci našeho klubu. Ještě se můžete podívat na nějaké foto, další fotky LMK Dražice a časem bude i video. 

RCVS v roce 2014 a žebříček nejlepších sportovců

Soutěže RCVS pro tento rok jsou už odlétané a proto je ten správný čas se ohlédnou a zamyslet se i s pohledu trenéra této kategorie a seznámit všechny zájemce se žebříčkem nejlepších sportovců v kategorie RCVS. 

Mládež: 
Všichni bychom měli mít zájem na tom, aby právě tuto naší kategorii létalo co možná nejvíce mladých a jako trenér bych měl vytvářet podmínky pro mladé modeláře, aby se těchto soutěží měli možnost účastnit v maximální možné míře. Tady je nutné dodržování sníženého startovného /podle Sportovního řádu/ a nižší postupové limity na MČR, tak abychom se mohli chlubit hojnou účastí mladých, jak na veřejných soutěžích, tak i na vrcholné soutěži, jakou je MČR. Ještě bych chtěl apelovat na pořadatele soutěží, aby snížené startovné bylo úplně normální, tak jako tomu je například u volných kategorií, případně jasně napsáno už i v propozicích soutěže, aby to byl jasný signál pro mladé. Pokut se na našich soutěžích budou více objevovat mladí modeláři, máme i větší šance na nějaké finance a to jak od sponzorů tak od SMČR.
Žebříček 2014:
Sestavil jsem žebříček možná trochu netradičně, ale v takovéto podobě nám dává možnost podívat se, kolik nás celkem tuto kategorii létá, kolik máme nadějných nástupců /žáků, juniorů/a kde všude se soutěže pořádají a jak jsou obsazovány. Celkový počet soutěží v roce 2014 byl 16, počet lidí, kteří tuto kategorii létali v tomto roce je 63, z toho 2 žáci a 1 junior. Doufám, že příští rok mladých bude zase o něco více. Žebříček najdete tady. Všem vítězům ze srdce gratuluji a těším se na vaši hojnou účast na soutěžích i v roce 2015. Ještě se můžete podívat na foto.
Petr Vašina, trenér RCVS

Nejlepší sportovec roku 2014.

Tak jako každý rok i letos jsme se sešli před závěrem roku, abychom zhodnotili uplynulou modelářskou sezónu, předali odznaky „mladý modelář“ a výkonnostní stupně, vyhlásili nejlepšího sportovce našeho klubu za rok 2014 a taky plánovali co a jak příští rok. V letošním roce se nám obměnil téměř celý kroužek a tak máme opět mnoho mladých a tedy i nadějných adeptů pro modelářský sport. Vedeme dva kroužky na DDM Duha v Ústí n/O a jeden na DDM Kamarád v České Třebové. Na příští rok plánujeme minimálně jednu výletní akci. Letos to bylo Národní technické muzeum v Praze a všem se moc líbilo, máme nějaké typy a tak ještě uvidíme.  Mimo jiné budeme letos ještě pořádat dvě soutěže  ,, JARNÍ ÚSTECKOORLICKOU – Memoriál Lubomíra Valčíka v P30“ a KP mládeže Pardubického kraje, na které Vás srdečně zveme. Propozice najdete na našem webu. Jinak se nás sešlo jako tradičně, děti se mohly rodičům pochlubit a ukázat co v kroužku staví, noví členové dostali sportovní licenci a tričko klubu, rozdali jsme odznaky a výkonnostní stupně a nelepším sportovcem roku v absolutním pořadí se stal Matouš Vojtíšek 29 bodů, druhé místo Jan Bříza 27 bodů a třetí Tomáš Horníček 26 bodů. Paní Fišarová nám naše posezení zdokumentovala a já jsem udělal pár fotek mobilem, tak se můžete podívat, jak to u nás u nás děláme.

Jinak ještě za náš tým JUNIOR KLUBU přejeme všem pěkné svátky vánoční, hodně štěstí zdraví a spokojenosti v roce 2015 a dětem navíc ať modely postavené v kroužcích přinášejí mnoho radosti z létání a vítězství na soutěžích.

 

 
© www.lmk-juniorklub-uo.cz - vytvořte si také své webové stránky