Navigace: LMK JUNIOR KLUB Ústí nad Orlicí > Modelářské akce 2019

Modelářské akce 2019

Naše soutěže v roce 2019

 

V letošním roce 2019 náš klub bude pořádat šest soutěží, to znamená, že to bude stejný počet soutěží, jako v loňském roce.

První soutěž už je tradiční pro volné modely „JARNÍ ÚSTECKOORLICKÁ“, která se létá jako „Memoriál Lubomíra Valčíka“ v kategorii P30 a také jako „Memoriál Vladimíra Matějů“ v kategorii F1H. Propozice na tuto soutěž najdete tady.

Druhou soutěží, kterou pořádáme již tradičně je „KP mládeže Pardubického kraje“, která je jako nominační soutěž pro postup na MČR mládeže a proto se ji mohou účastnit mladí modeláři z celé ČR a pokusit se nalétat stanovený limit v dané kategorii, kterou létají. Na MČR mládeže potom mohou postoupit maximálně ve dvou kategoriích, v kterých splní předepsaný limit. Tak neváhejte a přijeďte, budete vítáni. Propozice soutěže jsou také tady.

Další dvě soutěže, které budeme létat, jsou kategorie VOSA, které létáme jako veřejné soutěže, ale letos jsme tyto soutěže rozšířili o další kategorii RCHS a uvidíme, jak se nám to všechno podaří skloubit dohromady. Na první soutěž VOSA + RCHS najdete propozice tady, a na druhou soutěž VOSA + RCHS jsou propozice tady

Další a už předposlední soutěž, kterou budeme letos létat je pro tradiční volné modely „PODZIMNÍ ÚSTECKOORLICKÁ“. Propozice zase tady. Určitě budeme rádi, pokud se soutěže účastníte, jako soutěžící, anebo se přijdete podívat jako diváci. Nezapomeňte vzít svoje děti, nebo třeba vnoučata. Budeme se těšit. POZOR ZMĚNA termínu soutěže, důvodem je kukuřice přímo u plochy letiště, která na tento termín bude už posekaná. Neděle 27. 10. 2019.

Tou poslední soutěží v letošním roce 2019, bude „PODZIMNÍ ÚSTECKOORLICKÁ RCVS“. Jsou to RC větroně řízené rádiem do maximálního rozpětí křídel 3 m, které mají řízené pouze dvě funkce. Protože tyto modely děláme u nás v kroužcích a to jak v UO tak ČT tak soutěž v kategorii RCVS vyplynula jako jasná volba. Určitě si nenechte ujít a přijďte se na letiště podívat. Propozice najdete zase tady.

„LETECKÉ MODELÁŘSTVÍ JAKO ZDRAVÝ ŽIVOTNÍ STYL"

******************************************************************************

Zimní liga házedel Svitavy

Letošní rok, jsme se začali mimo jiné zabývat více kategorií házedel a podařila se nám ještě stihnout soutěž posledního kola „Zimní ligy házedel“, která se tradičně létá ve Svitavách. Letos už to byl 39. ročník této soutěže a 4. rokem se už létá jako „Memoriál Jindřicha Samka“ spoluzakladatele této tradice na Svitavsku. Pro nás to bylo zase něco nového, protože jít létat v teplotách kolem +1°C, by pro někoho mohlo připadat velmi zvláštní. Než se začalo létat, tak byla trochu i „kosa“, ale potom se rozfoukalo, tak modely létaly i docela daleko a všichni jsme se pohybem zahřáli. Po soutěži jsme se přesunuli do klubovny Modelářského klubu ve „Staré cihelně“ a horký čaj a posezení ve vytopené klubovně bylo tím nejlepším místem na vyhlášení celkových výsledků této „Zimní ligy házedel“. Jsem moc rád, že se této soutěže účastnili členové modelářských kroužků, které pracují jak na DDM Duha, v Ústí n/O, tak i členové modelářských kroužků z DDM Kamarád v České Třebové. Ještě na závěr patří velké poděkování organizátorům této soutěže a myslím, že příští rok zase přijedeme. Jak taková soutěž v zimním počasí vypadá, nám zdokumentovala Katka Fišarová a vy se už v teple svého domova můžete na ty nadšené a někdy i trochu zmrzlé modeláře podívat, a třeba se i příště přidat. Tade je ještě výsledková listina.

¨

 

Soustředění mladých leteckých modelářů

na DDM Duha v Ústí nad Orlicí

 

Již tradičně pořádáme víkendové soustředění mladých modelářů, kteří pracují v modelářských kroužcích na DDM Kamarád v České Třebové a na DDM Duha v Ústí nad Orlicí. Je to vždy takové přátelské setkání mladých modelářů, našeho Orlicko- Ústeckého regionu, kteří mají stejný zájem a setkávají se za účelem vzájemného poznávání a porovnání svých modelářských dovedností a při soutěžích i srovnání sportovní výkonnosti. Na tomto soustředění mají mladí modeláři možnost si postavit jednoduchý vystřelovací model, odzkoušet si svoje schopnosti RC pilota na trenažéru pro nácvik pozdějšího pilotování RC modelu, případně si mohou zalétat i na RC simulátoru. Ve volném čase si mohou pokračovat na stavbě svých modelů, které v kroužcích staví. Sobota byla věnována stavbě vystřelovacích modelů, soutěžím na trenažéru, létání na simulátoru a mnoho dalšího. Druhý den se létalo na letišti našeho Aeroklubu v UO. Na programu byla soutěž v kategorii V, což jsou vystřelovací modely a další soutěž v kategorii H, to jsou modely vyhazované rukou. Dopoledne bylo ještě před ukončením našeho soustředění vyhlášení výsledků všech soutěží a vzájemné zhodnocení celé akce. Nafotil jsem nějaké obrázky a tak se můžete podívat, jak takové soustředění u nás vypadá a pokud se vám také letecké modelářství líbí, můžete se případně přihlásit do některého modelářského kroužku na DDM Kamarád nebo DDM Duha.

Krajský přebor Pardubického kraje 2019

V sobotu 11. 5. 2019, se létala vrcholná soutěž našeho Pardubického kraje pro mladé letecké modeláře volných kategorií V, H, A3, P30, F1H, F1G, která byla také jako nominační soutěž pro všechny zájemce z celé ČR, kde si mohou zajistit postup na MČR mládeže, které se bude létat ve Starém Městě u Moravské Třebové 21. 9. 2019. Po celotýdenním větrném počasí, kdy se tréninku účastnili jen ti, kteří si chtěli opravdu zajistit postup na MČR mládeže splněním limitu anebo účastí na bedně vítězů, tak se to opravdu vyplatilo, protože nám opět docela foukalo a tak mohli vítězit jenom ti připravení na všechny podmínky. Účast byla v letošním roce menší a důvodem bylo pravděpodobně nemožnost přípravy v lepších podmínkách pro zalétání nových modelů atd.  Přijeli k nám soutěžící ze Středočeského a Králové Hradeckého kraje, kteří nevážili cestu zbytečně, protože se některým podařilo nalétat stanovený limit pro postup na MČR mládeže.  Katka Fišarová nám opět nafotila nějaké foto a tak se můžete podívat, jak to u nás v Ústí n/O na KP mládeže vypadalo a třeba příští rok zase přijet. Budeme se těšit.

Kdo nás bude reprezentovat za MK Junior klub Ústí n/O. na MČR mládeže 2019?

V kategorii H mladší žáci: Šeda Michal, Dašek Lukáš, Fišar Radek,

kategorie H žáci: Musil Jan, Fišarová Barbora, Kučera Matěj

kategorie P30: Fišar Martin, Bučilová Isabella, Maixner Dominik, Slezák Jáchym, Musil Jan, Vojtíšek Matouš  

kategorie A3: Doležal Jan, Pernica Pavel

kategorie F1G: Fišarová Barbora, Pernica Pavel, Pernica Jakub

Velké poděkování patří místnímu Aeroklubu za umožnění uspořádání KP mládeže na letišti a Městu Ústí nad Orlicí a SMČR za finanční podporu.Více foto najdete tady a ještě jeden odkaz. Výsledkovou listinu najdete tady

 

Jarní Ústeckoorlická 

Memoriál L. Valčíka P30 a V. Matějů F1H.

Již tradičně pořádáme „jarní Ústeckoorlickou“ soutěž pro volné modely, které mají u nás velkou tradici a proto i některé kategorie létáme, jako memoriál. V kategorii F1H je to memoriál V. Matějů a v kategorii P30 memoriál L. Valčíka. Oba tito pánové, patřili k zakládajícím členům klubu a patřili také k velkým propagátorům leteckého modelářství v Ústí n/O.

Letošní soutěž se nám podařilo odlétat až na druhý pokus, protože z důvodů nepříznivého počasí jsme ji museli přesunout na 26. 5., kdy se nám tento přesun termínu odměnil doslova modelářským počasím. Teplo 25°C. vítr 0 až 2m/s. Co více si přát. Atmosféra pohodová, dětí nám letos létalo sice méně než bychom si představovali, ale za to si to všichni soutěžící, kteří přijeli, náramně užívali. Katka Fišarová nám celou soutěž zdokumentovala a tak se můžete podívat na foto ze soutěže a třeba případně na tu Podzimní Ústeckoorlickou si přijet zalétat. Budeme se těšit. Tady se ještě můžete podívat na  výsledkovou listinu.

RC VOSA + RCHS v Ústí nad Orlicí

V sobotu 8. 6. 2019, náš Junior klub uspořádal na tréninkovém plácku nad letištěm soutěž malých RC větroňů kategorie VOSA a RCHS. Byl to vlastně takový pokus, kdy jsme k soutěži RC VOSA přidali ještě jednu kategorii RC větroňů, kde je omezeno rozpětí křídel do 1500mm a ovládací prvky jsou pouze VOP a SOP. Toto spojení se nám zdá být ideální na přilákání nových zájemců do kategorií RC větroňů. Pokud klub v akci SMČR a KLeM ČR, získal stavebnice Vosa s vybavením RC soupravy, pak model RCHS je tou nejlepší volbou na pokračování, a využití RC souprav, protože je to jednoduchý a přitom už velmi dobře létající model, používá stejný gumicuk jako na RC Vosu a dají se létat i stejná pravidla. Velká výhoda této soutěže je, že se dá létat na celkem malém plácku. Touto soutěží jsme si ověřili možnosti létání těchto kategorií v jedné soutěži a až budeme létat tuto soutěž na podzim, tak už i Vosy, budou létat podle pravidel RCHS společně, akorát budou hodnoceny zvlášť.

V letošním roce jsme měli velkou absenci našich soutěžících létajících s Vosou, ale poprvé k nám přijeli soutěžící z Heřmanova Městce, tak tím se účast trochu vylepšila. Budeme muset zjistit, co se stalo a proč tak malá účast našich pilotů Vosy. Jinak se dá říci, že se akce vydařila, i počasí nám vcelku přálo. Katka Fišarová nám opět soutěž zdokumentovala, a tak si užijte mnoho pěkných fotografií z naší akce. Na podzim je akce ÚSTECKOORLICKÁ RC -VOSA naplánovaná na 12. 10. A v propozicích je uvedena i klubová RCHS, kde se můžete určitě také účastnit. Budeme rádi, pokud k nám přijedete. Ještě přidávám výsledkovou listinu za soutěže.

Soutěž RCHS v Ostřešanech " O perníkovou chaloupku"

V neděli 16. 6. jsme se jako klub více zapojili do soutěžního létání s modely kategorie RCHS, jak ji říkáme. Jsou to modely jednoduché konstrukce do maximálního rozpětí křídel 1500mm, ovládané pouze dvě funkce SOP a VOP, které zvládne postavit mírně pokročilý mladý modelář, třeba v kroužku.  S modely se startuje pomoci gumicuku, kde je 10m pružné části a max. 40 m silonu. Gumicuky zajišťuje pořadatel. Pracovní čas je 5 minut s neomezeným počtem pokusů v pracovním čase a letové maximun je 180s. Přistává se do čtverce 50x50m a uvnitř je ještě jeden menší čtverec 5x5m. Přistání do velkého čtverce se započítává letový čas, přistání do malého čtverce je hodnoceno + 30 bodů, přistání mimo velký čtverec je 0 bodů za let. Pokud soutěžící přelétá 180s, tak se přelétané sekundy odečítají, ale můžou maximálně do 20s, při překročení je to 0 bodů za let. Taková jsou zjednodušená pravidla této kategorie.

V sobotu před soutěží bylo téměř tropické počasí a v noci přešla fronta, kde někde spadlo mnoho vody. Tato situace odradila mnoho účastníků, protože původně bylo přihlášeno asi 32 soutěžících, ale i tak nás bylo požehnaně a všichni jsme si to náramně užívali. Takováto setkání pilotů s 1,5m modely může být pro někoho úsměvné, ale i setkání přátel na takovém to klání přináší zábavu a určitou formu společenského života a to jak pro ty dříve narozené, tak i pro ty začínající. Plně to vystihuje moto našich webových stránek „Letecké modelářství jako zdravý životní styl“.

Protože se sešlo mnoho fotografií, tak je všechny najdete na tomto odkazu.

 

               Soustředění leteckých modelářů

na letišti Aeroklubu v Ústí nad Orlicí 8. 7. až 12. 7. 2019

 

V letošním roce jsme se rozhodli po několika leté přestávce znovu udělat vícedenní soustředění, tentokráte ve spolupráci s místním Aeroklubem. Zaměření našeho soustředění - Historie letectví - výlet vlakem do vojenského leteckého muzea v Praze - Kbelích, exkurze u 24. základny dopravního letectva Praha – Kbely. Současná výroba letadel - exkurze do firmy Orličan s.r.o. na výrobu letadel. Seznámení se s možností výcviku pilotů v ústeckém Aeroklubu - letové ukázky skutečných větroňů, které jsou spojeny s výcvikem mladých pilotů na kluzácích a v případě zájmu se i s osobou oprávněnou k letu tímto kluzákem mohou zúčastnit krátkého seznamovacího letu nad letištěm v Ústí nad Orlicí. Stavba modelů, soutěžní létání a maximální sportovní vyžití při létání s modely a táborových hrách. Na poslední večer plánujeme i táborák za možné účasti rodičů. Tento náš projekt finančně podpořili SMČR, KLeM ČR a město Ústí nad Orlicí.

Celé naše soustředění máme zdokumentované a tak se můžete podívat na foto. První den, foto Facebook, nebo naše galerie. Druhý den, foto Facebook, nebo naše galerie. Třetí den, foto Facebook, nebo naše galerie. Čtvrtý den, foto Facebook, nebo naše galerie.  Poslední pátý den, foto Facebook, nebo naše galerie.  

 

MČR RCVS v České Třebové

V neděli 4. 8. 2019 se létalo v České Třebové na místním letišti Aeroklubu, MČR RC větroňů kategorie RCVS a pořadatelem byl LMK Česká Třebová. Kategorie RCVS jsou modely do rozpětí křídel 3m a ovládané pouze dvě funkce, zpravidla to bývá směrovka a výškovka. Účastnilo se celkem 45 účastníků, z toho 9 juniorů a tím se tato kategorie řadí mezi nejoblíbenější kategorie létané v ČR. Pro svoji nenáročnost konstrukce a jednoduchost pravidel, kterou dokáží pochopit i začínající modeláři, se stává zpravidla tou první kategorií RC větroňů a to jak pro začínající mladé modeláře tak i pro ty dříve narozené, kteří létali volné modely a z různých zdravotních a jiných důvodů by museli s aktivní modelářskou činností skončit, nebo ti co v mládí, jak se říká, čuchli k modelářství a v důchodovém věku se znova vrací.
Počasí nám celkem přálo, i když v posledním kole se soutěž musela přerušit pro silný vítr a přeháňku.
Celou soutěž nám opět zdokumentovala Katka Fišarová, a tak se můžete podívat na pěkné foto ze soutěže. Také se můžete podívat na náš Facebook. Jak to dopadlo, se můžete podívat na výsledkovou listinu.

MČR RCV2 v České Třebové

 

Včera v sobotu 10. 8. 2019 se létalo MČR v kategorii RC větroňů RCV2, kterou pořádal klub leteckých modelářů v České Třebové na místním letišti Aeroklubu. Účastnilo se ho 22 seniorů a 4 junioři z našeho klubu. S Jirkou Kadlecem, jako ředitel soutěž jsme se dohodli, že by bylo dobré dostat i na takovéto soutěže, kde létají kompozitové modely mladé modeláře. Pravidla RCV2 tuto variantu připouštějí a tak se naši kluci mohli účastnit této vrcholné soutěže, s modely, které staví v kroužku a létají s těmito modely kategorii RCVS. Je velká škoda, že je málo takových pořadatelů, kteří by byli ochotni vytvořit takové podmínky i na jiných soutěžích této kategorie, protože právě probíhající akce SMČR na stavebnice SAMBA, která má už brzdící štít, by byla tím vhodným modelem pro vstup do této kategorie velkých RC větroňů, kde by bylo možnost tento brzdící štít požít a přitom mít možnost srovnání výkonnosti a pilotního umění s jednoduchým modelem a kompozitem. Myslím, že to byla pro naše mladé modeláře dobrá zkušenost a nám zbývá už jenom poděkovat, že nám byla tato účast umožněna. Počasí bylo naplánováno do puntíku, protože s ukončením posledního kola se nám rozpršelo a vyhlášení výsledků soutěže se muselo odehrát ve stanu, který se náramně hodil. Nafotil jsem nějaké foto, tak se můžete podívat, jaká to byla pěkná soutěž.

            Poslední pohárová RCHS v Ostřešanech

                      a celkové vyhlášení seriálu

V neděli 1. 9. 2019, se létala v Ostřešanech poslední pohárová soutěž s názvem“ O perníkovou chaloupku“. Podle meteorologů tento den, mělo být takové teplotní vyvrcholení léta a konce prázdnin, tak jsme si to pochopitelně nemohli nechat ujít. Počasí se skutečně vydařilo, vítr 0 až 1m/s a teplota až 30°C.
Modely RCHS jsou malé stavebně nenáročné RC větroně do maximálního rozpětí křídla 1500mm, a jsou řízené dvěma servy, ovládaná je pouze směrovka a výškovka. Tato kategorie je velmi vhodná pro začínající mladé modeláře, a to nejen pro stavbu v modelářském kroužku, kde jí zvládne mírně pokročilý modelář. Velké oblibě se tato kategorie těší i u těch dříve narozených modelářů, kteří si stále chtějí užívat soutěžního poletování a toho takového společenského modelářského života, kdy ještě těm mladým začínajícím mohou být nápomocny radou, ze svých bohatých modelářských zkušeností. O této kategorii se dá bezesporu říci, že se dá provozovat v každém věku a proto se dá mluvit o takovéto soutěži, že je to setkání tří generací soutěžících, kteří se vzájemně podporují předáváním zkušeností a dokazují tím generační sounáležitost a vzájemnou úctu.
Jaká jsou pravidla pro tuto kategorii? Omezení modelu je rozpětí křídla do 1500mm a ovládání SOP a VOP dvěma servy. Modely se dostávají do vzduchu pomocí gumicuku, který má 10m gumy a 30m silonu. Na soutěži ho zajištuje pořadatel soutěže. Létají se celkem 4 starty, ale do celkového výsledku se započítají 3 nejlepší výsledky, nejhorší výsledek se škrtá. Pracovní čas u této kategorie je 5min., neomezený počet pokusů v pracovním čase a maximum je 180s. Přistát se musí co nejpřesněji na čas, ale pokud se přeletí 180s, do maximálně 20s, tak se potom přelétané sekundy, odečítají od maxima 180s. Pokud se letí déle než celkem 200s je let hodnocen 0 body. Dále je možné získat 30 bodů za přistání do bodovacího prostoru, který je o minimální ploše 15m2. Tak to jsou v kostce pravidla této nádherné kategorie RCHS. Spolu s Katkou Fišarovou jsme nafotili nějaké foto, a pokud se vám tato kategorie bude zamlouvat, můžete si v nastávajícím zimním čase postavit nějaký ten model a přijít si s námi v příštím roce na soutěž zalétat.

            RC větroně kategorie RCVS v Hořicích

V sobotu se létala další soutěž kategorie RCVS, tentokráte v Hořicích. Je to kategorie, kde je omezeno rozpětí křídla na 3m, ovládání jenom dvě funkce zpravidla směrovka /SOP/ a výškovka /VOP/. Pracovní čas 10minut, neomezený počet pokusů v pracovním čase, maximum 6 minut, přistání do kruhu průměr 30 metrů, kde do 1 metru od středu je 100 bodů, 2metry 95 bodů atd. Létají se 4 kola, nejhorší výsledek se škrtá. Do konečného výsledku se tedy počítají 3 kola. To jsou ve zkratce pravidla RCVS. Počasí tentokráte odradilo mnoho soutěžících, protože jsme od nás vyjížděli za deště, ale doufali, že naše předpověď pro danou oblast soutěže bude uspokojivá a že soutěž přeci jen bude odlétána. Tak se také nakonec stalo, vítr 0 až 2m/s zataženo, teplota 12 až 14°C. Ještě taková zajímavost na konec, nejmladší účastník soutěže 8 let, nejstarší 85 let. Tím jsem chtěl jenom říci, že tuto kategorii můžete létat v každém věku, tak neváhejte a postavte si tento jednoduchý model a dejte se k nám. Letecké modelářství jako zdravý styl života. Tady ještě nějaké foto.

MČR mládeže – volné modely

Tento víkend v sobotu 21. 9. 2019, se létala ve Starém Městě u Moravské Třebové vrcholná soutěž MČR mládeže ve volných kategoriích H, P30, A3, F1H, F1G. Bylo to takové vyvrcholení celoroční práce modelářských kroužků, které pracují při modelářských klubech, DDM, nebo v různých střediscích volného času atd. Pro všechny modeláře to bylo také takové zúročení toho, co se za celý rok naučili, jaký udělali posun ve výkonnosti a pro vedoucí kroužků a trenéry určitě vzájemné přátelské setkání a pochopitelně načerpání další energie pro další začínající školní rok práce mladých modelářů na ještě lepších a výkonnějších modelech.
Určitě se patří na tomto místě složit velkou poklonu a poděkovat těm, bez kterých by tato vrcholná soutěž pro mládež nebyla v takovém nádherném duchu vzájemnosti, poklidné moravské pohostinnosti, kdy i ředitel soutěže pro nás griloval klobásy a rozdával dobrou náladu. Patrik Cintula, jako ředitel a František Doupovec, jako předseda jury. Vše nakonec dokreslilo nádherné počasí, za které se určitě přimluvili ti, kteří celý život zasvětili práci pro mladé modeláře, ale už nemohli být tady přítomni. Všichni s úctou vzpomínáme.
Možná, že je to zase ode mne příliš troufalá poznámka, když si myslím, že na takovéto akci, by neměli chybět při zahájení nebo jeho konci při předávání cen a diplomů, čelní představitelé SMČR nebo KLeMČR. Určitě by to vneslo do podvědomí všech účastněných důležitost a vážnost této mnohdy nedoceněné práce s modelářskou mládeží.
Jinak co se týká létání na MČR mládeže našeho MK Junior klubu, potvrdila se mě správnost cesty u kategorie H, kdy jsme v loňském roce začali experimentovat s kruhovým hodem u házedel. Máme 1. místo a mistra ČR v této kategorii H, Barbora Fišarová, to ukázala všem klukům, jak se to létá u nás! Určitě se náš klub neztratil mezi 93 soutěžícími a tím, že bylo možné létat dvě kategorie, tak na soutěži bylo až 120 účastí. Další výsledky až bude výsledková listina, tak ji sem přidám. Katka Fišarová nám zase fotila, tak se můžete podívat, jak celou soutěž viděla přes objektiv.

Podzimní Ústeckoorlická RCVS

V neděli 22. 9. se létala další soutěž RCVS, tentokráte u nás na domácím letišti. Byl to náročný víkend, protože po MČR mládeže, které se létalo v sobotu, nás čekala nedělní soutěž RC větroňů RCVS, kterou jsme pořádali na letišti Aeroklubu v Ústí n/O. Počasí bylo sice nádherné, ale začínáme uvažovat o změně názvu naší soutěže na „ Podzimní větrná Ústeckoorlická RCVS“ i tentokráte nám docela foukalo 4 – 6m/s. To pochopitelně odradilo některé soutěžící a i některé naše mladé piloty. Někdy je lepší zachovat si nerozbitý model. Z původních asi 26 přihlášených létalo nakonec 17 pilotů i tak jsme si to všichni náramně užívali.
Protože dlouhodobě zastávám názor, na nové rozdělení věkových kategorií přidáním kategorie senior 65+ a na soutěžích vyhlašovat každou věkovou kategorii samostatně, případně potom zvláštní cenu pro absolutního vítěze, bez omezení věku, to vše pro ještě větší motivaci napříč věkovým spektrem, jsme u nás opět létali soutěž rozdělenou na juniory, seniory a seniory 65+. Připravil jsem i výsledkovou listinu, jak bych si ji představoval, jako trenér této kategorie. Pokud jsou věkové kategorie označeny barevně, tak je hnedle na první pohled, vidět výkonnost všech soutěžících, jak si stojí v absolutním pořadí, různé věkové kategorie. Tak pokud si vezmete mustr a budete létat i kategorii senior 65+, budu moc rád.
Jinak Katka Fišarová nám opět fotila, tak se můžete podívat na nádherné fotky.
Tady je ještě ta výsledková listina

 

Poslední letošní RCVS v Podhořanech

V sobotu 28. 9, se létala poslední soutěž RC větroňů kategorie RCVS v Podhořanech. Počasí bylo opět takové už více podzimní, polojasno, déšť nás sice obcházel, ale i pár kapek spadlo, teplota kolem 18°C a vítr 3 až 7m/s. Byla to už poslední soutěž a tak se sjelo 31 soutěžících. Protože jako trenér této kategorie sleduji výsledkové listiny ze všech pořádaných soutěží této kategorie RCVS, tak musím konstatovat, jak v poslední době, jde úroveň nalétaných výsledků nahoru a i za takového počasí jaké bylo na soutěži, první ve výsledkové listině nalétal 1350 bodů, kdy 1380 bodů je maximum možných. V letošním roce se létalo celkem 20 soutěží RCVS, účastnilo se 52 pilotů, z toho 5 juniorů, kteří odlétali minimálně 3 výsledky do žebříčku ČR, 92 pilotů cekem, a z toho 13 juniorů, kteří odletěli alespoň jednu soutěž. Tak to je jen na okraj, jak si stojí kategorie RCVS v ČR. Pokud se vám někomu tato kategorie zamlouvá a stále váháte, tak právě začíná ta správná doba, kdy modeláři tráví více času v dílně a pilně se připravují na příští sezónu. Je to o tom, se jenom rozhodnou a nějaký ten jednoduchý model RC větroně si postavit. Rádi vás uvidíme na našich soutěžích, kategorie RCVS.
Ještě jedna taková pozvánka a možná i námět na pěkný model RCVS, který si můžete postavit v zimní letové přestávce. LMK RC Limit - Nový Dvůr pořádá 17. 11., už 7 ročník „Fortel Limit Cup“, kde se dá létat s jedním typem modelu a tím je „Limit 12“, jeho plán vyšel v edici plánků časopisu RC Revue.
Jinak jsem stačil ještě nafotit nějaké obrázky, tak se můžete podívat.

Soutěž RC Vosa + RCHS v Ústí nad Orlicí

V sobotu 12. 9. jsme už jako tradičně pořádali soutěž RC Vosa a v letošním roce jsme opět připojili kategorii RCHS. Jsou to modely RC větroňů do 1,5m rozpětí křídel, které stavíme v našich kroužcích a létáme na soutěžích RCHS i RCVS. Je to takové obohacení soutěže a ukázka toho, že se dá létat na jedné soutěži i více RC kategorií najednou. Jde nám hlavně o to, že se společně setkáme a užijeme si nádherného dne. Tento se opravdu co do počasí opravdu vyvedl, nádherné podzimní počasí se sluníčkem a dobrou náladou, tak že se dá říci, že tato soutěž splnila svůj účel a ti, kteří se neúčastnili, mohou jenom litovat. Vyvrcholením této soutěže, bylo vyhlášení vítězů a jako odměna, kromě diplomu a speciálních medailí pro kategorii RC Vosa, byla i speciální sladká odměna v podobě čokolády. Katka Fišarová nám to všechno opět zdokumentovala a tak se můžete podívat, jaká to byla nádherná soutěž.

MČR pro malé volné kategorie H, A3, P30

V neděli 13. 10., se létala ve Starém Městě u Moravské Třebové vrcholná soutěž pro malé volné kategorie H, A3, P30. Protože v našem klubu létáme i volné kategorie, tak jsme chtěli více zapojit do soutěží i naše mladé modeláře. Nejdříve se jich přihlásilo asi 5, ale na konec jeli jenom dva. Bereme to jako dobrý začátek. Rozhodli jsme se, že v našem klubu přehodnotíme dosavadní strategii a bude více jezdit po soutěžích, aby se ještě více zúročila práce v dílnách při stavbě modelů. Komise „Volného letu“ při Klubu leteckých modelářů ČR změnila nastavení hodnocení na MČR, které nebylo vypsáno, jako tradičně pro seniory, ale bylo tentokráte pojato jako jednotlivci, bez rozdělení věkových skupin. To znamená, že pokud vyhraje třeba i žák, stává se na této soutěži Mistrem ČR. Velice tuto iniciativu chválím a do budoucna to bude velká motivace právě pro mladé modeláře, kteří mají chuť si porovnat své sportovní výkony v absolutním pořadí se špičkovými modeláři ČR.
Velice také chválím organizaci soutěže, kterou měl pod palcem, Víťa Hladil a moc děkujeme za uspořádání nádherné soutěže. Po několika leté přestávce jsem se opět vrátil k létání malých volných kategorií, zjistil ten velký technický rozvoj ve všech těchto kategoriích, ale o to více mě těší, že i moje staré oprášené modely si nic nezadaly s moderní technikou. V kategorii P30, bylo na tabuli vypsáno 26 soutěžících, v kategorii H jich bylo 17 a v kategorii A3 19 soutěžících. Byl jsem i překvapen dobře létající omladinou a to mě velice potěšilo. Také mě zaujala velice praktická tabule pro výsledky, super nápad.
Jinak počasí nádherné, sice trochu víc foukalo, takže pavoučci poustevníčci na svých pavučinkách nelétali, ale byl to asi jeden s posledních slunných a teplých dní tohoto podzimu. Snažil jsem se při létání i něco nafotil a tak vám všem, kteří jste tam nemohli být, přijde pár fotografií vhod.Tady ještě najdete výsledkovou listinu.

Nejlepší sportovec roku 2019 

Tak jako každý rok i letos, jsme se sešli v tomto předvánočním čase, abychom hodnotili uplynulou modelářskou sezónu 2019, přivítali nové členy do našeho klubu, kteří od nás dostávají jako pozornost tričko klubu. Určitě jsme rozdávali i letos odznaky „Mladý modelář“ těm, kteří už prokázali na soutěžích nějakou výkonnost, ti lepší potom podle bodů, které nalétali na soutěžích, obdrží „Výkonnostní stupeň A, B nebo C“. V letošním roce jsme se rozhodli, že budeme vyhlašovat i kategorii mladší žáci, protože jich v klubu máme poměrně hodně a začínají jezdit po soutěžích a rádi bychom tuto jejich činnost nějak podpořili. Celý tento systém je založen na bodovém hodnocení, kdy v každé kategorii na soutěžích je možnost získat 2, 4 případně 6 bodů, podle nalétaného výkonu, nebo by se dalo říci, výkonnostní třídy I. II. a III., kdy jsou jiné limity pro mladší žáky, jiné pro starší žáky a juniory a ještě přísnější pro seniory. Dále se dají získat zvláštní body za účast na MČR, za umístění na MČR, za umístění v žebříčku ČR, případně máme preferované kategorie klubu, kde se uděluje více bodů. Je to mnohaletou praxí prověřený systém, kterým chceme motivovat všechny modeláře našeho klubu, k lepším výkonům, aby více jezdili po soutěžích a tím propagovali náš „MK Junior klub UO“.
Jak to všechno letos dopadlo, se můžete podívat na foto, které opět nafotila Katka Fišarová a po loňské zkušenosti, jsem to jistil několika záběry. ( :-)
V letošním roce nás ještě čeká tradiční akce „Silvestrovské létání“ tak kdo budete mít chuť, přijďte se v 10 hodin dopoledne podívat nebo se účastnit s modelem na letiště Aeroklubu v Ústí n/O. Budeme se těšit.

 

 

 

Silvestrovské polétání 2019

Tak jako už tradičně jsme se sešli na letišti Aeroklubu v Ústí nad Orlicí poslední den v roce 2019, abychom si trochu polétali a užili pěkného počasí, připravili se také na soutěž házedel, která nás čeká v sobotu 4. 1. 2020. V letošním roce nás zase bylo o něco více, z čeho mám velkou radost. Ráno bylo sice mínus 6°C, ale v 10 hodin už bylo jenom kolem mínus 2°C, tak to bylo takové zdravé polétání, opravdu na čerstvém vzduchu. Katka zase něco nafotila, já jsem také udělal nějaké foto a tak se můžete podívat a třeba příští rok se přidat. Více foto najdete na našem Facebooku.

 
© www.lmk-juniorklub-uo.cz - vytvořte si také své webové stránky