Navigace: LMK JUNIOR KLUB Ústí nad Orlicí > Modelářské akce 2016

Modelářské akce 2016

Naše soutěže v roce 2016

V roce 2016 náš klub rozšířil pořádání soutěží o jednu, to znamená, že plánujeme už tři soutěže. První soutěž už je tradiční. „JARNÍ ÚSTECKOORLICKÁ“, která se létá jako „Memoriál Lubomíra Valčíka“ v kategorii P30 a také jako „Memoriál Vladimíra Matějů“ v kategorii F1H. Propozice na tuto soutěž najdete tady. Druhou soutěží, kterou pořádáme již tradičně je „KP mládeže Pardubického kraje“, která je jako nominační soutěž pro postup na MČR mládeže a proto se ji mohou účastnit mladí modeláři z celé ČR a pokusit se nalétat stanovený limit v dané kategorii, kterou létají. Na MČR mládeže potom mohou postoupit maximálně ve dvou kategoriích, v kterých splní předepsaný limit. Tak neváhejte a přijeďte, budete vítáni. Propozice soutěže jsou také tady. Ta třetí soutěž, to je u nás novinka a budeme létat a soutěžit v kategorii RCVS. Soutěž se bude jmenovat „PODZIMNÍ ÚSTECKOORLICKÁ RCVS“. Jsou to RC větroně řízené rádiem do maximálního rozpětí křídel 3 m, které mají řízené pouze dvě funkce. Protože tyto modely děláme u nás v kroužcích a to jak v UO tak ČT tak soutěž v kategorii RCVS vyplynula jako jasná volba. Je to veřejná soutěž a proto čekáme hojnou účast modelářů z celé ČR a myslím, že bude na co koukat. Určitě si nenechte ujít. Propozice najdete zase tady.

Soustředění kroužků leteckých modelářů

Soustředění kroužků leteckých modelářů pracujících jak na DDM Duha v Ústí n/O tak i DDM Kamarád v České Třebové, proběhlo 5 a 6. 3. Připravili ho členové Junior klubu Ústí n/O. ve spolupráci s DDM Duha na jejich budově. Cílem tohoto setkání bylo stmelení a lepší vzájemné poznání těchto členů kroužku, neboť všichni jsou také členové našeho Junior klubu. Na DDM Duha v ten stejný termín bylo setkání i dalšího kroužku s názvem „Dračí doupě“, nevíte co to je? Dračí doupě patří mezi klasické hry na hrdiny. Jeden z hráčů, tzv. Pán jeskyně před hrou připraví úvodní příběh, mapy apod. Ostatní hráči se poté tohoto příběhu zúčastní – každý z hráčů představuje jednu postavu fantasy světa (trpasličího bojovníka, elfího kouzelníka apod.), celá družina pak dohromady putuje světem vytvořeným Pánem Jeskyně s cílem splnit zadané úkoly, získat peníze, slávu a postaveni. V rámci jejich soustředění měli připravenou ukázku s poutavým výkladem o rytířích, jejich zbraních a výstroji z doby kolem 15 století. Dostali jsme nabídku účasti na této exkurzi do doby rytířů a jsem moc rád, že jsme se mohli účastnit. Moc se to všem líbilo. Jaký jsme připravili program pro naše modeláře? Během dopoledne měli za úkol postavit model RORÝS ze stavebnice a následně ho upravit na vystřelování gumou. Potom následoval vydatný oběd, vyšel nám čas i na polední klid. V jednu hodinu jsme se účastnili oné „exkurze“ do 15 století a potom už hurá na letiště. Zálet modelů a následná soutěž, poměrně v náročném větrném počasí dopadla v celku dobře ke spokojenosti všech účastněných. Protože jsme byli na letišti Aeroklubu Ústí n/O., tak nám Petr Fišar ukázal velká letadla v hangáru a všichni si mohli sednout do letadel a mimo jiné se také dozvěděli, že až jim bude 15 let tak mohou v Aeroklubu začít i výcvik pilota větroně. Na můj mobil, kterým jsem fotil, bylo v hangáru málo světla, tak musíte omluvit horší kvalitu snímků. Po návratu z letiště nás čekalo další jídlo, které přišlo opravdu vhod po tak náročném odpoledni. Potom si všichni mohli vyzkoušet modelářský trenažér, na kterém začínající RC piloti získávají ty správné návyky na pilotáž. Ostatní mohli stavět modely dle vlastní fantazie, anebo létat na RC simulátoru. Na závěr dne se promítal film „Báječní muži na létajících strojích“ z doby začátků letectví.
Ráno nás čekala snídaně, soutěž na „RC trenažéru“, případně ještě létání na RC simulátoru, velký úklid a vyhodnocení celé akce, vyhlášení výsledků a potom už se začali scházet rodiče, aby si děti odvezli domů na oběd. No a co říci závěrem? Nakonec jsme to všichni ve zdraví přežili a také si myslím, že i užili. Nám zůstanou pěkné vzpomínky a vy ostatní se můžete podívat, jak jsme si to užívali. Ještě se můžete podívat na video.https://www.youtube.com/watch?v=nsmiPEHaNgg 

Exkurze na letišti Praha

LMK JUNIOR KLUB každý rok pořádá několik akcí pro kroužky leteckých modelářů, které vedou naši členové, jak na DDM Duha v Ústí n/O., tak i na DDM Kamarád v České Třebové. Tentokráte jsme navštívili letiště Václava Havla, aby se děti mohly podívat, kam se normální cestující nedostane. Exkurze na letišti, kde nás seznámili s historií letiště a létáním u nás, také jsme se mohli podívat, jak jsou připraveni záchranáři, pokud by se něco stalo. Zjistili jsme, jak jsou odbavována letadla a cestující, jak letadla tankují, co všechno se musí udělat, než se zase nachystají na další start a mnoho další informací. Podívali jsme se také na stojánku, kde letadla parkují atd. Velký zážitek byl přímo u ranveje, kde jsme mohli sledovat starty a přistání těchto velkých letadel. Pokud jste na letišti ještě nebyli, mohu jen doporučit.
Praha. To by bylo na samostatné téma. Tak asi už tradice, jezdící schody v metru vždy udělají radost, ale tentokráte jsme se rozhodli co nejvíce Prahu projít a to přímo „Královskou cestou“. Z hradu na Karlův most k orloji a na Staroměstské náměstí. Praha tentokráte byla nazdobena na velikonoční svátky, tak tam bylo mnoho stánků a bylo na co koukat. Cesta přes Václavák uběhla a už jsme na nádraží. Počasí se nám vydařilo a tak jsme cestou ve vlaku domů diskutovali, kam zase pojedeme příště. Třeba příště se pojedeme podívat do Mladějova. Je tam muzeum úzkokolejné železnice a možná si objednáme celý historický parní vláček na projížďku. Jak se nám to v Praze podařilo, se můžete podívat na foto a ještě jsem sestříhal i video.https://youtu.be/Ea7Y8oi6jSw

„JARNÍ ÚSTECKOORLICKÁ“

Tradičně první jarní soutěž našeho klubu leteckých modelářů, LMK JUNIOR KLUB se letos létala v sobotu dne 23. 4. 2016 na letišti aeroklubu Ústí nad Orlicí a soutěžilo se v kategoriích V, H, A3, F1A, F1G. Soutěž „JARNÍ ÚSTECKOORLICÁ „ se také létá jako „Memoriál Lubomíra Valčíka“ v kategorii P30 a „Memoriál Vladimíra Matějů“ pro kategorii F1H. Oba tito pánové patřili k zakládajícím členům letecko-modelářského klubu v Ústí n/O. Letecké modelářství má u nás velkou tradici, která sahá do poválečných let, kdy potom někteří modeláři přecházeli do aeroklubu a jsme moc rádi, že se nám daří pokračovat v započaté cestě i v dobré spolupráci s aeroklubem v Ústí n/O. 

Letošní rok nám počasí přálo, sjelo se i mnoho soutěžících, za což jim patří dík. Tato naše soutěž je pro naše mladé modeláře, taková příprava na KP mládeže, který se bude létat 14. 5. a pokud chtějí postoupit na MČR mládeže, tak musí splnit předepsaný limit pro každou kategorii a ne vždy se to každému podaří. Pro naše vedoucí kroužků a trenéry to je takový prví poznatek, jak mají nastavit přípravu, aby nás mohlo na MČR mládeže jet za náš Pardubický kraj co možná nejvíce. Jak to na soutěži vypadalo, se můžete podívat na foto, které nafotila Katka Fišarová a něco málo i já. Tady najdete i výsledkovou listinuPodívejte se ještě také na video reportáž z naší soutěže na OIK TV.

Přebor mládeže Pardubického kraje 2016

LMK JUNIOR KLUB uspořádal v sobotu 14. 5. na Ústeckém letišti Krajský přebor mládeže, leteckých modelářů. Po nočním přechodu fronty, kdy ještě ráno místy pršelo, by málo kdo očekával, že bude pěkné až slunečné, i když větrné počasí. Foukal vítr 2 až 6 m/s. Tato skutečnost však odradila mnoho už přihlášených účastníků do soutěže, ale i tak přijeli soutěžící z Brna a Varnsdorfu. 
KP mládeže se létá, jako otevřená nominační soutěž a tak pro účast na MČR mládeže, které se bude létat 8. 10. 2016 v Kožlanech na Plzeňsku, je potřeba splnit v dané kategorii stanovený limit. Létalo se v kategoriích H, V, P30, A3 a F1H. V kategorii H se stala vítězem Barbora Fišarová, na druhém místě Dominik Maixner, třetí Jonáš Jansa, všichni LMK JUNIOR KLUB. Další kategorií jsou vystřelovací modely kategorie V, tady zvítězil Patrik Solar, druhé místo Lukáš Král, třetí Jan Musil a opět to byla záležitost Ústeckého klubu. V kategorii P30, kde je vrtule u modelu poháněna gumovým svazkem se nejvíce dařilo Martinu Fišarovi z LMK JUNIOR KKLUBU, jako druhý skončil Jan Cintula z LMK Brno, třetí Barbora Fišarová z LMK JUNIOR KLUBU. Kategorie A3 se účastnili jenom dva účastníci a tím lepším byl Jan Doležal, druhý skončil Pavel Pernica oba LMK JUNIOR KLUB. Poslední kategorií, která se létala, jsou větroně, které se vytahují šňůrou o délce 50m F1H. Tady zvítězil Jan Doležal, druhý Dominik Maixner a třetí Lukáš Král a opět to byla domácí záležitost.
Letošní ročník KP mládeže byl velice náročný díky větrnému počasí, kdy modely létaly do vzdálenosti až 2 km a proto se museli zapojit s donáškou modelů někdy i rodiče, ale bohužel i tak jeden model kategorie P30 se nenašel. Tak pokud někdo najdete, dejte prosím vědět. Dostal jsem mnoho fotografií ze soutěže, tak se také můžete podívat, jaké to bylo u nás na KP mládeže a třeba příští rok také přijet.

KP na Vysočině 

Jako tradičně KP na Vysočině je poslední soutěží, kde se dá postoupitsplněním limitu v dané kategorii na MČR mládeže, které se bude létat v Kožlanech. V letošním roce na našem KP se nám podařilo přetrhat mnoho svazků gumy, díky poruše na natáčecím zařízení při natáčení modelů kategorie P30. Počitadlo, jak jsme později zjistili, nepočítalo správně otáčky a tak se guma natáčela až do přetržení. Bohužel každá zkušenost něco stojí. Je potom na nás, aby se to už nikdy neopakovalo.
Protože tři naši modeláři nenalétali u nás, tak jsme využili této poslední možnosti. Dostatečně poučeni a s opravenou vrtačkou se nám podařilo splnit limity a tak všichni tři naši pojedou reprezentovat náš klub a Pardubický kraj na MČR mládeže. Nafotil jsem nějaké foto, sestříhal video a tak se můžete podívat, jak to na soutěži vypadalo. Ještě se můžete podívat, co o soutěži píše „Jihlavský deník.cz „ 

 Soutěž RCVS v Hořicích

Další soutěž kategorie RCVS se létala 18. 6. v Hořicích. Nevím, jak to Jarda dělá, ale po celotýdenním špatném počasí, sobota jako vystřižená. Do Hořic jezdím moc rád, Jarda tam zavedl ještě další tradici, kromě pěkného počasí také výborný gulášek, který vaří jeho paní a v Hořicích se vyrábějí tradiční Hořické trubičky, které si dám ke kávě. Další takový bonus je zelí z Dobré Vody, které každý soutěžící dostane na konci soutěže a to jsem ještě nemluvil o tom, jak si pěkně zalétáte a užijete den v přátelské atmosféře. Já myslím, že to nemá chybu. Není letecké modelářství nádherný sport? Začněte létat také kategorii RCVS. Letecké modelářství, jako zdravý životní styl. Ještě se můžete podívat na nějaké foto, které jsemna soutěži nafotil a výsledkovou listinu, nebo více o soutěži najdete přímo na stránkách LMK HOŘICE.

RCVS poprvé v Ústí nad orlicí

Po mnoha letech, kdy se na našem letišti v Ústí n/O. pořádali soutěže s RC větroni kategorie RCV1, se nám podařilo navázat na tuto tradici uspořádáním soutěže RCVS. Vzhledem k tomu, že jsme tuto kategorii pořádali poprvé, tak jsme měli velké obavy, jak to všechno dopadne. Naštěstí účast soutěžících nebyla příliš velká, ale i tak jsme si udělali obrázek o tom jak takovou soutěž uspořádat lépe a je ještě mnoho věcí, které bychom rádi vylepšili. Ráno nám skoro nefoukalo a kolem poledne zase foukalo, až nám to bralo náš nový velký stan, který sloužil jako takové zázemí pro piloty a pořadatele. Takže se dá říci, že nás počasí trochu potrápilo, ale jako zkušenost určitě dobrý. Příští rok bychom rádi udělali MČR v RCVS a tak si musíme ještě udělat nějakou klubovou soutěž a dopilovat organizaci. Jinak fotky tentokráte nafotila paní Katka Fišarová a tady najdete výsledkovou listinu.

 

 

VÝLET DO PARKU MIRAKULUM V MILOVICÍCH 

V sobotu 10. 9. zábavný park MIRAKULUM slavil 4. narozeniny a náš LMK JUNIOR KLUB byl u toho. Co nás čekalo v narozeninovém programu? 
Flying Boys-Flying Boys je osmičlenná skupina gymnastů, která vás nenechá v klidu a předvede úchvatné představení formou grotesky. Budete se smát a zároveň tajit dech. Jak sami říkají: „Tak neváhej a skoč!” 
Heidi Janků - hudební vystoupení Heidi Janků pro děti. Děti jsou Heidi zapojovány do písniček, které roztančí a pobaví všechny diváky. 
Tokhi & Groove Army – Dává všem účastníkům možnost intenzivně pocítit energii bubnů, zažít ji, naladit se na ní a zejména se ji naučit více vnímat. Všichni se přizpůsobíme jednotnému rytmu a ten nás spojí v úžasný, fungující celek a doslova “restartuje” a nabije k novým, neuvěřitelným výkonům. 
Kouzelník Navaro – Dětské publikum se do našich programů aktivně a s velkou radostí zapojuje. Komické scény se střídají s legračními kouzly, efektními triky a žonglérskými kousky. 
Park má rozlohu přibližně 10 ha a tak za jeden den se to určitě nedá zvládnout. Náš výlet se uskutečnil za slunečného počasí a děti si ho velice užívaly, zatím co rodiče posedávali nebo polehávali ve stínu, děti se šplhaly v sítích a žebřících ve výškách hradů, nebo se nám ztrácely v nekonečných chodbách pod povrchem země, kdy ani nám nebylo někdy jasné, kde se s chodeb vynoříme, pokud se nám zdálo, že naše děti se už určitě ztratily a pustili jsme se je hledat. Pokud se tam chystáte, tak si nezapomeňte vyzvednout papírové pásky na ruku pro děti a napište tam svoje telefonní číslo, případně dětem dejte instrukce, když se ztratí, ať vyhledají někoho s telefonem, kdo bude ochoten zavolat a přivolat vás. Další velice potřebná věc je baterka, tak nezapomenout. Výlet do tohoto zábavného parku a v tomto počasí, kdy ač bylo září, tak předčilo snad i nejteplejší letní den, se proměnil v daleko náročnější akci, než je modelářská soutěž, ale naše děti měly nevyčerpatelnou energii a tak všechno zvládaly skoro v poklusu a jim přirozeném stavu nadšení. Ještě se můžete podívat na videohttps://www.youtube.com/watch?v=lkBvWeMS784 , abyste věděli, do čeho jdete, pokud se tam chystáte. Nakonec jsme to všichni ve zdraví přežili a ani cestou domů nikdo s dětí ve vlaku neusnul. Podle jejich slov to bylo prostě super. Nafotil jsem nějaké foto, tak se můžete podívat.

MČR mládeže v leteckém modelářství

V sobotu 8. 10., se létalo MČR mládeže leteckých modelářů na ploše v blízkosti obce Kožlany. Hlavní organizátor soutěže Ivo Kornatovský z LMK Plasy ve spolupráci s DDM Kralovice, si dali tu velkou práci a připravili pro nás toto mistrovství, za což jim patří 

velké poděkování. Mistrovství se účastnilo přibližně 100 soutěžících, ale někteří létali i dvě kategorie, takže se dá mluvit až o 140 soutěžních účastí, nepočítám vedoucí kroužků, spoustu tatínků, maminek, dědečků atd. Létalo se v 7 kategoriích volných modelů H, P30, A3, F1H, F1G, F1A, F1B. Pro děti, které pravidelně chodí do modelářského kroužku, to je takové vyvrcholení jejich celoroční práce a tréninkové přípravy, kdy na některém z Krajských přeborů mládeže musí ještě nejdříve splnit nominační limit. Takže se na MČR mládeže dostanou opravdu ti nejlepší. Dá se také říci, že MČR mládeže je takový velký modelářský svátek, pro všechny mladé modeláře, kteří holdují volným modelům. Za náš LMK JUNIOR KLUB se nominovalo 8 dětí z kroužku leteckých modelářů pracujících na DDM DUHA v Ústí n/O. a jeden z modelářského kroužku v České Třebové, který pracuje na DDM KAMARÁD. Létali jsme v kategoriích A3, F1H a P30. Protože Kožlany jsou pro nás poměrně daleko, rozhodli jsme se jet už v pátek, tak aby to byla pro naše soutěžící větší pohoda. Ubytování jsme zajistili v Rekreačním středisku DP měst Mostu a Litvínova s večeří a snídaní, takže o naše soutěžící, ale i doprovod bylo dobře postaráno. Ještě než jsme odjížděli, tak jsem udělal podrobnější předpověď počasí, která ale neslibovala takové počasí, ve kterém jsme trénovali. Téměř celou noc nám pršelo, ale ráno už se zdálo, že to nejhorší máme za sebou. Teplota ráno, kokem 6°C a ta se za celý den nedostala nad 10°C. Nikdo ze soutěžících v žádné kategorii nedokázal naletět ve všech startech maximum. To jenom svědčí o náročnosti tohoto mistrovství. Někdy od 10 hodin mám tak hodinu a půl i drobně pršelo. Ještě sice nemám výsledkovou listinu, ale už mohu s jistotou říci, že naše výsledky nejsou tak špatné. Dokonce Jan Bříza se umístil na druhém místě v kategorii P30 a patří mu velká gratulace. Nakonec všem našim mladým modelářům patří velké poděkování za velké nasazení při soutěži a dobrou prezentaci našeho klubu a rodičům za podporu. Paní Katka Fišarová nafotila nějaké foto a tak se můžete podívat. Tady je výsledková listina

Nejlepší sportovec roku

Tak jako každý rok i letos, jsme se sešli v tomto předvánočním čase na DDM v Ústí n/O., abychom hodnotili uplynulou modelářskou sezónu, přivítali nové členy do našeho klubu, kteří od nás dostávají sportovní licenci a tričko klubu. Určitě budeme rozdávat i letos odznaky „Mladý modelář“ těm, kteří už prokázali na soutěžích nějakou výkonnost, ti lepší potom podle bodů, které nalétali na soutěžích, obdrží „Výkonnostní stupeň A nebo B“ a ten nejlepší, tak jako každý rok a to už tradičně, získá titul „Nejlepší sportovec roku“. 

Tady na tomto místě bych rád řekl, že od příští sezóny to všechno bude trochu jinak. Jsem moc rád, že se nám daří získávat do řad členů našeho Junior klubu jak rodiče i dědečky dětí, kteří chodí do kroužků a to jak tady v Ústí na DDM Duha, tak i v České Třebové na DDM Kamarád a mají také zájem létat na soutěžích, ještě nám také zůstávají i členové z řad juniorů a pro všechny je potřeba připravit motivační program. Z tohoto důvodu od příští sezóny budeme mít nejlepšího sportovce z řad žáků, juniorů, ale i seniorů. Výsledky pro nejlepšího sportovce roku, budou na webu doplňovány průběžně, aby každý věděl kolik má bodů a mohl svojí iniciativou zlepšit své umístění. Budeme rádi, pokud to povede k větší účasti na soutěžích a zvedne se větší zájem o tuto prestižní událost, jakou bezesporu „Sportovec roku“ pro letecké modeláře je. 

Dalším bodem bylo seznámení s plánem práce našeho klubu. Jako tradičně budeme pořádat „Jarní Ústecko-Orlická“,“ KP mládeže Pardubického kraje“ určitě také „Podzimní RCVS“ a navíc tam budou dvě soutěže „RC VOSA“, připravujeme zájezd do „Technického muzea“ v Brně, společné soustředění na DDM DUHA v Ústí n/O., pro všechny kroužky a mnoho dalšího. Žádná činnost a akce našeho klubu se neobejde bez finančních prostředků, a proto na tomto místě bychom rádi poděkovali právě těm, kteří nás finančně podporují. Určitě na prvním místě je to Město Ústí nad Orlicí, Pardubický kraj, Svaz modelářů ČR a také Klub leteckých modelářů ČR. Poděkování patří i DDM Duha za výbornou spolupráci.
Jak to všechno nakonec dopadlo? Jan Bříza obhájil z loňského roku prvenství, druhý byl Jan Doležal a třetí Tomáš Horníček. Ještě jsme letos navíc vyhodnotili další tři členy kroužku, za dobrou práci v kroužku a také za dosažené výsledky na MČR mládeže 2016. Jako podporu a propagaci nově zavedené kategorie na MČR mládeže, jsme od „Komise mládeže KLeMČR“ dostali stavebnice modelu F1G a dostali je ti nejlepší, Pavel Pernica, Bára Fišarová a Jan Doležal. Já jenom doufám, že stavebnice, přinesou mnoho radosti a další dobré výsledky do hodnocení „Nejlepšího sportovce roku 2017“.
Paní Fišerová a pan Bříza nafotili nějaké foto, na které se můžete podívat.

Silvestrovské polétání

Po mnoha letech jsem se pokusil znovu obnovit tradici, takového posledního létání v roce, kdy jsme se na silvestra sešli na letišti, pokud bylo počasí tak si i trochu polétali a před dlouhou silvestrovskou nocí načerpali trochu energie při pobytu na čerstvém vzduchu. Letos a zrovna na poprvé to opravdu byl čerstvý vzduch, jak se patří. Už dlouho se mně nestalo, abych létal v -6°C. Sice bylo takové pošmourno, sluníčko se klubalo nesměle mlhou, aby se na nás mohlo podívat, ale moc se mu to nedařilo. Zato pokud se člověk podíval do krajiny, tak se cítil jak v pohádce s dědou mrazíkem. Nakonec jsme tam vydrželi asi dvě hodiny poletovat a myslím, že to byl dobrý nápad a doufám, že se zase tato zapomenutá tradice podaří obnovit. Jak to u nás na letišti na silvestrovském polétání vypadalo, se můžete podívat na foto, které nafotila Katka Fišarová a něco málo i já.

 

 

 

 

 
© www.lmk-juniorklub-uo.cz - vytvořte si také své webové stránky