Navigace: LMK JUNIOR KLUB Ústí nad Orlicí > Modelářské akce 2020

Modelářské akce 2020

Naše soutěže v roce 2020

V letošním roce 2020 náš klub bude pořádat šest soutěží, to znamená, že to bude stejný počet soutěží, jako v loňském roce.

První soutěž už je tradiční pro volné modely „JARNÍ ÚSTECKOORLICKÁ“, která se létá jako „Memoriál Lubomíra Valčíka“ v kategorii P30 a letos už je to 8. ročník. To nám to nějak moc utíká. Propozice na tuto soutěž najdete tady. Protože jsme vždy létali ještě „Memoriál Vladimíra Matějů“ v kategorii F1H, tak letos to bude trochu jinak. Tento druhý „Memoriál Vladimíra Matějů“ přesuneme do soutěže volných, kterou děláme na podzim, pod názvem „PODZIMNÍ ÚSTECKOORLICKÁ“.

Druhou soutěží, kterou pořádáme již tradičně je „KP mládeže Pardubického kraje“, která je jako nominační soutěž pro postup na MČR mládeže a proto se ji mohou účastnit mladí modeláři z celé ČR a pokusit se nalétat stanovený limit v dané kategorii, kterou létají. Na MČR mládeže, které se letos opět bude létat ve Starém Městě u Moravské Třebové, potom mohou postoupit maximálně ve dvou kategoriích, v kterých splní předepsaný limit. Tak neváhejte a přijeďte, budete vítáni. Propozice soutěže jsou také tady.

Další dvě soutěže, které budeme létat, jsou kategorie VOSA, které létáme jako veřejné soutěže, ale loňském roce jsme tyto soutěže rozšířili o další kategorii RCHS a docela se nám to zalíbilo. Budeme létat podle pravidel RCHS, s tím, že se budete moci přihlásit, jak s modelem RCHS, tak s modelem VOSA. Obě kategorie se budou potom vyhlašovat samostatně.  I letos budeme létat dvě soutěže. Jednu tu první uděláme v rámci soustředění mládeže na letišti. Na první soutěž VOSA + RCHS najdete propozice tady, a na druhou soutěž VOSA + RCHS jsou propozice tady.

Další soutěž, kterou budeme letos létat je opět pro tradiční volné modely kategorií - V, H, P30, A3,F1H, F1G, F1A „PODZIMNÍ ÚSTECKOORLICKÁ“, kterou letos budeme létat i jako „Memoriál Vladimíra Matějů“ v kategorii F1H, jak jsem avizoval dříve. Propozice zase najdete tady. Určitě budeme rádi, pokud se soutěže účastníte. Budeme se těšit.

V letošním roce 2020, budeme opět pořádat i „PODZIMNÍ ÚSTECKOORLICKÁ RCVS“. Jsou to RC větroně řízené rádiem do maximálního rozpětí křídel 3 m, které mají řízené pouze dvě funkce. Protože tyto modely děláme u nás v kroužcích a to jak v UO tak ČT tak soutěž v kategorii RCVS vyplynula jako jasná volba. Určitě si nenechte ujít a přijďte se na letiště podívat. Propozice najdete zase tady.

Určitě budeme rádi, pokud se našich soutěží účastníte, jako soutěžící, anebo se můžete přijít podívat jako diváci. Nezapomeňte vzít svoje děti, nebo třeba vnoučata, uděláte jim tím radost. Budeme se na vás těšit.

                      První soutěže v roce 2020

 

             První kolo

zimní ligy házedel - Svitavy

V sobotu 4. 1. se létalo první kolo Svitavské ligy házedel a počasí, na to jaká byla předpověď, nám ještě přálo. Bylo kolem 3°C nad nulou a foukalo tak 2 až 5m/s v nárazech. Celkem se účastnilo 10 seniorů a 16 žáků, takže se dá říci, že účast byla velmi dobrá. V letošním roce se tato „Zimní liga házedel“ létá již po čtyřicáté v řadě a jako pátý ročník „Memoriálu Jindřicha Samka“, zakladatele této soutěže. Další kola se budou létat - 18. 1. 2020; 1. 2. 2020; 15. 2. 2020; 29. 2. 2020, tak pokud máte zájem, můžete se připojit, budeme jen rádi. Na začátek soutěže, jako zpestření a pro radost dětem, se nejdříve proletěla čarodějnice na koštěti a potom už začala soutěž. Na fotografiích, které nám opět nafotila Katka Fišarová, je vidět to správné nadšení při létání i za takovéhoto počasí.

 

          Zimní liga házedel – Svitavy – druhé kolo

 

V sobotu 18. 1 se létalo druhé kolo, tentokráte již opravdu zimní ligy házedel. Když jsme začínali létat, tak bylo vcelku pěkné klidné počasí, když jsme končili soutěž, tak nám docela začalo chumelit a vypadá to, že do večera bude všude nádherně nechumeleno. Však už bylo na čase, protože je také potřeba, aby si ta naše příroda trochu odpočala. Tentokráte se nás sešlo o něco méně, protože předpověď strašila námrazou a ledovatkou na silnici a někde i větší sněhovou nadílkou. Soutěž se však odlétala celkem v pohodě, kdy teplota kolem 0 až mínus 2°C, vítr 0 až 1m/s, takže nám naše modely padali zase zpátky do ruky. Soutěže se účastnilo 12 seniorů a 14 dětí, celkem 26 soutěžících, no není to paráda. Katka Fišarová nám opět nafotila nějaké obrázky, nějaké jsem stihnul nafotit i já a tak se můžete podívat na tu radost ze soutěže a pohybu na tentokráte opravdu zimní lize házedel. Další už 3. kolo ligy házedel bude 1. 2. 2020. Tak se nenechte přemlouvat a příště přijďte. Někdo létá jenom pro radost, ale někomu to opravdu létá parádně nejlepší dosažený výsledek 441s. v tomto počasí je prostě paráda. Děkujeme pořadatelům za pěknou soutěž a na příště už se zase těšíme. Tady ještě přidávám výsledky.

Zimní liga házedel – Svitavy – třetí kolo

V sobotu 1. 2. se létalo už třetí kolo, „Zimní ligy házedel“ ve Svitavách. Tentokráte však bylo jarní počasí s teplotou kolem 14°C a ráno byl nejdříve úplný klid, potom se to trochu pohnulo, ale 0 až 1m/s. bylo takové maximum soutěže. Dokonce nám svítilo i sluníčko. Takže se dá říci, že to byla zase velmi pohodová soutěž a zdá se, že už opravdu takou tu zimní soutěž se sněhovou nadílkou si už letos asi nezalétáme, protože dlouhodobá předpověď, nám říká, že jaro už klepe na dveře. Další kolo soutěže se létá 15. 2. 2020; a poslední kolo, kde se bude celá liga hodnotit, dle nalétaných výsledků bude 29. 2. 2020. Tentokráte jsme se sešli v rekordním počtu soutěžících. Soutěže se účastnilo 17 seniorů a 17 dětí, což je celkem už 34 soutěžících a tady najdete i výsledkovou listinu ze soutěže. Myslím, že Jindra Samek, jako zakladatel této soutěže, by měl vekou radost z takové pěkné účasti. Tak doufám, že se nám příště podaří se zlepšujícím se počasím o kousek přiblížit se počtu 40 soutěžících a proto neváhejte a přijeďte si zalétat na „Zimní ligu házedel“ do Svitav. Katka Fišarová nám opět zdokumentovala celou soutěž a tak se můžete podívat na pěkné foto.

 

Zimní liga házedel – Svitavy – čtvrté kolo

V sobotu 15. 2. se létalo už 4 a vlastně předposlední kolo, „Zimní ligy házedel“ ve Svitavách. Letošní počasí je tak trochu, jako na houpačce a tak po vichřici, která ničila střechy a kácela stromy o minulém víkendu, tentokráte opět docela pěkné počasí s teplotou 4 -6°C a vítr, pokud se to tak dá nazvat 0 až 1m/s. Další páté a poslední kolo soutěže se létá 29. 2. 2020, kde se bude celá „Zimní liga házedel“ hodnotit na klubovně KM Svitavy. V konečném součtu se vyhodnotí tři nejlépe odlétaná kola soutěže a první tři v každé kategorii po celkovém vyhodnocení obdrží odměnu.
Tentokráte se účastnilo 10 seniorů a 12 dětí, což je celkem už 22 soutěžících. Vzhledem k tomu, že náš region měl prázdniny a ještě se pořádalo MČR auto-modelářů, kterého se účastnil i klub MK Svitavy, kdy mnoho dětí dalo přednost této vrcholné soutěži RC autíček, byla účast docela dobrá. Můžete se podívat, jak bodovali auto-modeláři na MČR.
Katka Fišarová nám opět zdokumentovala celou soutěž a tak se zase můžete podívat na pěkné foto a příště určitě zase přijeďte. Tady ještě najdete výsledkovou listinu ze čtvrtého kola. Více foto najdete tady.

Zimní liga házedel Svitavy 5. Kolo a celkové vyhodnocení

V sobotu 29. 2. se létalo už páté a poslední kolo, „Zimní ligy házedel“ ve Svitavách. Tentokráte se nám však opět vrátila zima, kdy někde napadalo i 15cm sněhu. Celou noc mrzlo, ale ráno už teplota zase začala stoupat. Soutěž se létala za teploty 1 až 3 °C, ale poprvé nám trochu více foukalo 3 – 6 m/s. Soutěže se účastnilo 15 dospělých a 18 dětí, což si myslím, že to je nádherná účast. Jindra Samek by měl velkou radost, že klub pokračuje v tom, co on započal a Zdeněk Uher, je mu dobrým nástupcem. Když se vrátím ke všem kolům této ligy, tak jsme letos měli velké štěstí na počasí, a i tato poslední nebyla výjimkou, protože, když jsem potom navečer šel s naším čtyřnohým kamarádem na procházku, lesy na kopci kolem nás hučely a můj odhad tak 10-12 m/s. a to už by se také asi nedalo létat. Tak pánové tam nahoře, děkujeme, že jste nad touto ligou drželi ochrannou ruku a živly na uzdě, a tím připravili mnoho radosti s létání nejen těm dříve narozeným, ale hlavně těm mladým, začínajícím modelářům. Protože to byla poslední soutěž ligy, tak se potom ještě zajelo do areálu „Staré cihelny“, kde mají modeláři MK Svitavy klubovnu a celý sportovní areál pro upoutané modely, dráhu pro auto-modeláře atd. Tam jsme celou ligu zhodnotili u kávy, čaje i klobásy a vyhlásili výsledky. Ještě jednou statistika - celkem se účastnilo letošní „Zimní ligy házedel“ ve Svitavách 21 dospělých a 24 mladých modelářů. Tentokráte jsem musel zastoupit Katku Fišarovou a něco nafotit, tak se podívejte, jak jsem celou soutěž viděl přes objektiv fotoaparátu. Ještě tady přikládám výsledkovou listinu poslední soutěže a výsledky celé ligy. Jinak se všichni zase budeme těšit na příští rok, a doufám, že se zase všichni ve zdraví sejdeme a pochopitelně, že budeme rádi, když se účastníte i vy ostatní.

Víkendové soustředění leteckých modelářů

Náš MK Junior klub v Ústí n/O spolupracuje s DDM Duha v Ústí n/O. a DDM Kamarád v České Třebové, všechny děti, které chtějí létat na soutěžích, které pořádá SMČR, jsou potom členy naše našeho klubu, aby mohli získat sportovní licenci. Soustředění děláme z důvodů vzájemného poznávání všech členů letecko-modelářských kroužků a snažíme se o co největší provázanost a stmelení kolektivu. Určitě jsme rádi, pokud se účastní i rodiče dětí a tím se podílejí na spolupráci při organizování takovéto akce. Letošní soustředění se konalo na DDM Duha a děkujeme za jeho umožnění. Jaké bylo letošní víkendové soustředění? Pokaždé je možné pokračovat na modelech, které jsou běžnou náplní kroužků. Měli jsme také naplánované různé soutěže, spojené se stavbou vystřelovacího modelu, které jsme brali jako prioritu, určitě nemohlo chybět soutěžení na našem trenažéru pro nácvik RC pilotáže, kdy je nutné dostat kovovou kuličku labyrintem do cíle a to na čas. Na trenažéru máme dvě dráhy a je tady veliké množství kombinací. Pro všechny je to vždy velká zábava. Večer děti čekalo promítání filmu a druhý den ráno soutěž na letišti. Letos jsme testovali naší poslední verzi vystřelovacího modelu, který jsme zpracovali pro laserové řezání a připravili stavebnice pro toto soustředění. Model létá báječně, ale je potřeba větší pečlivost při stavbě. Druhá ranní kategorie byla klasika v podobě házedel. Připravujeme se na MČR mládeže a tak i tady proběhlo testování poslední verze výkonného házedla pro kruhový hod. Na závěr, jsme připravili vyhodnocení celé akce, s vyhlášením výsledků všech soutěží. Co se týká stravování, tak o nás bylo báječně postaráno a už dopředu proběhlo hlasování, jaká jídla budou podávána. Soňa Kubová, které tímto moc děkujeme, pro nás zajistila svíčkovou, rizoto, řízky, zapékané těstoviny s masem, buchty, ovoce a mnoho dalšího. Raději jsem ani všechno nefotil, abych vám nedělal moc chutě a nešli jste hned vymetat ledničku. Nafotil jsem nějaké foto, abyste si mohli udělat obrázek, jak takové soustředění u nás děláme. Třeba to pro vás bude inspirace.

Soutěž RCHS v Ostřešanech „O perníkovou chaloupku“

Dnešním dnem u nás končí nouzový stav a tak pokud něco většinou končí, něco nového většinou také začíná a v našem případě, je to modelářská soutěžní sezóna, na kterou jsme se všichni moc těšili. Po velkém ochlazení se nám i to počasí umoudřilo a přilákalo na soutěž 28 pilotů v této nádherné kategorii RCHS, to je modelů do maximálního rozpětí křídla 1500mm. Pokud máte zájem se blíže seznámit s touto kategorií, tady najdete naše pravidla.Na soutěži jsem nafotil mnoho modelů a tak se můžete podívat na tyto jednoduché modely a třeba to pro vás bude inspirace si takový model postavit a přijet si zalétat a třeba i zasoutěžit. Jednoduché konstrukce těchto modelů jsou ideální pro začínající piloty, všech věkových kategorií. Jak se u nás říká, není důležité vyhrávat, ale účastnit se. Letecké modelářství jako zdravý životní styl.

RCVS v Podhořanech

V letošním roce po dlouhé době nucené přestávky, se opět začínají rozjíždět soutěže i v našem dosahu, kam rádi jezdíme. Pro nás to byla první soutěž větroňů RCVS, která se létala v sobotu 30. 5. v Podhořanech. Byla to soutěž poměrně větrná, kdy foukalo 3-8m/s v nárazech, ale zato účast byla slušná 42 soutěžících z toho 8 juniorů. Počasí bylo takové polojasné, ale v okolí letiště bylo vidět, že z mraků padají proudy deště. Měli jsme asi velké štěstí, že po celou dobu soutěže nepršelo. V neděli se ještě mělo létat v Podhořanech s modely RCHS 1, 5m, ale po celodenním pobytu na sluníčku jsme všichni byli spáleni sluníčkem a nikomu se už druhý den nechtělo, tak jsme museli upustit od našeho záměru účastnit se. V sobotu 6. 6. se bude létat MČR RCVS na letišti v Chotěboři a tak bychom potřebovali být všichni fit, abychom se mohli tohoto velkého setkání příznivců této nádherné kategorie všichni účastnit. Můžete se přijet podívat. Nafotil jsem nějaké obrázky, nějaké jsem ještě dostal, za které děkuji a tak se můžete všichni podívat, jaká to byla pěkná soutěž. Pokud vás zajímají výsledky, tak tady je výsledková listina.

Den dětí v Javorce Česká Třebová

Dny dětí v ČR mají velkou tradici, a protože tento pořádal DDM Kamarád, tak jsme toho využili a účastnili se malou výstavkou modelů, které děláme v kroužcích leteckého modeláře právě na DDM Kamarád v České Třebové. Bylo po dlouhé době konečně pěkné počasí a tak účast byla veliká. Někteří se u nás zastavovali a bylo vidět zájem, tak doufám, že se nám na začátek školního roku přihlásí další zájemci o letecké modelářství. Kluci předváděli létání s dronem a ježdění s terénním RC autem a všichni jsme si to užívali. Něco málo foto. 

MČR v RC větroních kategorie RCVS

Letošní vrcholná soutěž MČR RCVS pro juniory a seniory, se létala 6. 6. 2020 na letišti místního Aeroklubu a pořadatelem byl Klub leteckých modelářů v Chotěboři. Počasí bylo ovlivněno rozsáhlou frontou, která přecházela přes naše území, takže zatažená obloha, vítr 3-6m/s v nárazech dokonce 9m/s. Nejdříve nebylo nikomu jasné, jestli se takováto akce vůbec bude pořádat, vzhledem k tomu co všechno předcházelo s vyhlášením mimořádných opatření ve spojitosti s covid-19. Všichni jsme mohli jenom doufat. Protože pořadatel i v dobách nejistých pomalu připravoval a spřádal plány, jak soutěž finančně i materiálně zajistit, kde pomohlo město Chotěboř, SMČR a další soukromé firmy se nakonec MČR mohlo uspořádat dokonce v původním naplánovaném termínu díky uvolnění podmínek a zlepšující se situaci s covid-19 v ČR. MČR RCVS přijel zahájit osobně i starosta města Chotěboř. Počasí se bohužel ovlivnit nedá, ale pokud mohu hodnotit, jako trenér této kategorie pořadatele MČR, který tuto akci připravoval navíc poprvé, tak mohu zodpovědně říci, že obstál na jedničku a patří mu moje velké poděkování, jak dokázal organizačně zvládnout MČR i v takových to podmínkách, a to jak během přípravy, tak v těch povětrnostních během soutěže. MČR RCVS se účastnilo celkem 48 soutěžících, z toho 11 juniorů. Málo která vrcholná soutěž v kategorii RC větroňů, se může pochlubit takovouto účastí mladých modelářů. Je velká škoda, že jsem nikde neviděl modely pro kategorii RES ze stavebnic, které dostávali modelářské kluby pro mládež, protože i s těmito modely se při zalepení brzdícího štítu páskou, dá normálně létat kategorie RCVS. Junior z našeho klubu, Dominik Maixner s tímto modelem získal titul Mistra ČR a i při tak větrné soutěži, jakou toto MČR bylo, kdy foukalo v nárazech až 9m/s, dokázal nalétat 1122 bodů z 1380 možných. Stále více slyšíme, že nemáme mladé juniory pro reprezentaci, Klub Leteckých Modelářů ČR zainvestoval do stavebnic, které zdarma rozdal klubům pro mladé zájemce o RC létání, jak je vidět, teď už to záleží jenom na klubech, jak se k tomu postaví a jestli v dohledné době uvidíme nějaké mladé piloty na soutěžích RES, případně na soutěžích RCVS, kde by si mohli trenéři vybírat budoucí reprezentanty ČR. Nějaké foto ze soutěže.

RCVS v Hořicích

V sobotu 13. 6. se létala další soutěž kategorie RCVS, tentokráte v Hořicích. Počasí bylo nádherné, polojasno, teplota 25°C, vítr 1 až 3m/s. Sice po nočním dešti, bylo, jak se říká, jako v prádelně, ale i tak se soutěže účastnilo 27 pilotů z toho 5 juniorů. Termika byla úzká, a v nepravidelných intervalech, tak se někdy stávalo, že přišla na konec rundy a tak ovlivnila výsledek celé této rundy. Začínají se opět ozývat návrhy na zavedení přepočtu na vítěze rundy, tak jako tomu je například v kategorii RES, která se u nás začíná létat. Uvidíme, jestli se jednou najde shoda, tímto způsobem upravit pravidla. Kolem poledne se začaly vytvářet bouřkové mraky, které nevěstily nic dobrého, ale nakonec jsme soutěž za sucha dokončili. Ještě jsem nafotil nějaké obrázky ze soutěže a tak se můžete podívat, a pokud vás tato soutěž zaujala a máte model kategorie RES, tak při zalepení brzdícího štítu, se vám otevírá možnost se účastnit i této kategorie RCVS. Budete vítáni.

Soutěž „O perníkovou chaloupku“ RCHS v Ostřešanech

Dnes 14. 6. se létala další soutěž ze seriálu soutěží „O perníkovou chaloupku“, tentokráte v Ostřešanech. Předpověď na soutěž byla ve znamení výstrahy ČHMÚ a možného rizika vzniku přívalových povodní. Již od samého rána se pořadatel snažil soutěž urychlit, aby se odlétalo co možná nejvíce kol, kdy mírný vítr foukal směrem do přicházející fronty. Bohužel v průběhu třetího kola, nastal zlom, kdy se směr větru obrátil a začalo foukat od fronty a to dost silně, takže se nedalo vůbec startovat na gumicuku s větrem v zádech. Proto přišlo správné rozhodnutí soutěž ukončit a vyhodnotit po dvou kolech. Soutěže se účastnilo 27 soutěžících, z toho 4 junioři. Pořadatelům se ještě s velkým nasazením podařilo soutěž vyhodnotit a vyhlásit výsledky. Celou cestu domů jsem doslova dešti ujížděl, a když jsem si doma pustil zpravodajství v TV, tak viděl, jak tento živel postihl Heřmanův Městec, Litomyšl a doslova řádil po celém našem Pardubickém kraji. Nafotil jsem nějaké obrázky ze soutěže, na které se můžete podívat. Pokud vás bude tato jednoduchá kategorie inspirovat, není nic jednoduššího než přijet na další soutěž k nám do Ústí nad Orlicí, kde si můžete zasoutěžit na jedné soutěži RC větroňů dokonce ve dvou kategoriích na jedny pravidla RCHS budeme létat i s modelem VOSA, který dostávali kluby, jako komplet i s RC soupravou pro práci s mládeží zdarma. Určitě jich je v klubech ještě dost a tak je přijeďte provětrat k nám na soutěž číslo 579 RCH + RC Vosa, která se létá 11. 7.2020 a pořadatelem je náš MK JUNIOR KLUB Ústí nad Orlicí. Budeme se na vás těšit.

Krajský přebor mládeže Pardubického kraje 

Letošní rok byl velmi zvláštní, protože jen nám měla začít modelářská sezóna a KP mládeže, jakožto nominační soutěže pro postup na MČR mládeže leteckých modelářů, začalo něco, co se zapíše do historie snad celého světa a slovo covid-19 bude znát celé lidstvo naší planety. Díky stálému uvolňování podmínek, se u nás dostáváme více do normálního režimu života a tak se můžete podívat na KP mládeže Pardubického kraje leteckých modelářů. V sobotu 27. 6. na letišti Aeroklubu v Ústí nad Orlicí jsme uspořádali odloženou soutěž pro volné modely kategorií V, H, A3, P30, F1H a F1G. Dopředu jsem tuto soutěž avizoval na našem Facebooku a na to, jak ještě v pátek před soutěží celý den pršelo, tak k nám přijeli soutěžit mladí modeláři i mimo náš Pardubický kraj a to z Vyškova, Prostějova a Liberce. Celkem jsem na výsledkové listině napočítal 46 účastí. Někteří však létali i dvě kategorie. Počasí v sobotu bylo takové, jaké jsem už dopředu avizoval a ani jsem si v tu dobu neuvědomoval, jaká to ode mne byla troufalost. Naštěstí to vyšlo a bylo to prostě nádherné počasí s teplotou 25°C, vítr 0 až 3m/s. polojasná obloha. Lepší to snad ani nemohlo v tu danou dobu být. Komise mládeže už dopředu pozměnila systém postupů na MČR mládeže a tak tento náš KP pro mládež, asi jako jediný v ČR měl sloužit a pomoci těm novým začínajícím modelářům, kteří se chtěli pokusit splnit si limit v některé kategorii a nominovat se tak na MČR mládeže, které se bude létat 19. 9. 2020 ve Starém Městě u Moravské Třebové. Dá se říci, že i to splnilo svůj účel. Jinak jsme si to všichni náramně užívali, Katka Fišarová nám opět nafotila pěkné obrázky, na které se můžete podívat a pokud vás budou inspirovat anebo vám jenom zlepší náladu, budeme jen rádi.

Letecké muzeum a muzeum Škoda

Každé soustředění leteckých modelářů je vždy nějakým způsobem zaměřeno na techniku a to letošní nebylo výjimkou. Cílem našeho výletu byla Mladá Boleslav, kde se vyrábějí auta značky Škoda a pávě tento rok Škodovka slaví 125 let. Málo kdo také ví, že Mladá Boleslav je i kolébkou letectví v podobě velkého propagátora letectví Metoděje Vlacha a proto na místním letišti vyrostlo nádherné muzeum, které stojí za návštěvu. Metoděj Vlach byl přední montér a závodní jezdec továrny Laurin a Klement a patřil k významným průkopníkům letectví u nás, i když v dnešní době byl tak trochu zastíněn takovými jmény, jako byl Kašpar nebo Čihák, ale v době Rakousko-Uherska si byli popularitou rovni. U nás v ČR je stále ještě mnoho lidí, které poznamenala láska k letectví na celý život. Právě jeden takový ing. Vladimír Handlík nás provázel, jako průvodce muzeem, za což vděčíme Petru Cejnarovi, že nám to domluvil. Pan ing. Vladimír Handlík vydal knihu „Splněný sen“ ve které popisuje stavbu stavbu UL repliky Caudron G.3, a následnou cestu do Francie. Určitě stojí za přečtení. Ještě nějaké obrázky.

 

Soutěž RC větroňů RCHS + VOSA

V rámci soustředění mládeže našeho Junior klubu v Ústí nad Orlicí jsme uspořádali soutěž RC větroňů s pracovním názvem RCHS do maximálního rozpětí křídel 1,5m a ovládání pouze dvěma servy. Tady jsou k nahlédnutí pravidla. Co a protože máme ještě modely VOSA, tak jsme udělali experiment a přidali jsme ještě tuto kategorii jako druhou na stejná pravidla. Takže se poprvé v RC větroních létali dvě kategorie, na jedné soutěži a každý účastník měl možnost se přihlásit v kategorii RCHS a VOSA, kdy se i každá tato kategorie vyhlašovala zvlášť. Byl to takový experiment, který se nám docela zamlouvá a proto, v něm budeme určitě pokračovat. Soutěž byla nahlášená v kalendáři soutěží s datem na sobotu 11. 7., ale protože předpověď na sobotu nebyla příliš příznivá a měla přecházet fronta, kdy až do odpoledních hodin potom opravdu pršelo, byla po dohodě soutěžících soutěž přeložena na neděli 12. 7., kdy už nám počasí více přálo. Spolu s Katkou Fišarovou jsme nafotili nějaké obrázky, na které se můžete podívat a pokud se vám náš experiment zamlouvá, tak druhá soutěž RCHS + VOSA bude na podzim a tady najdete propozice.Přijďte si zalétat do Ústí nad Orlicí, budeme se na vás těšit. Letecké modelářství jako zdravý životní styl.

                  Soustředění leteckých modelářů

       MK Junior klubu Ústí n/O. na letišti Aeroklubu

Letošní rok je tak trochu zvláštní a nepřeje určitě organizátorům různých akcí a nevyjímaje potom organizátory různým dětským táborům, sportovním soustředění pro děti a podobně, kde jsou navíc ještě různá další opatření, která se musí navíc dodržovat. Také jsme váhali, jestli naše soustředění pro letošní rok nezrušit, ale nakonec jsme se shodli, že to naše soustředění je prakticky jenom pro členy našeho klubu, kteří společně stavějí modely v dílnách, chodí společně létat a to soustředění je pro všechny taková událost, kterou jsme jim nemohli pokazit. Hned na začátku bych chtěl poděkovat SMČR, že finančně podpořil naše soustředění, protože by se jinak nedalo uskutečnit. Soustředění bylo v původním naplánovaném termínu a to od 7 až do 14. 7. 2020 na letišti Aeroklubu v Ústí nad Orlicí, protože piloti, jak těch malých nebo velkých letadel mají mnoho společného a takové vzájemné setkávání jen umocňuje tu vzájemnost propojení, tak potom pobyt na letišti je tou nejlepší formou, jak dětem ukázat další možnou cestu seberealizace v životě. Tady bych rád poděkoval Aeroklubu za vstřícnost a za to, že děti mohli prožít celý týden na letišti a být účastni všeho dění. Takový týdenní pobyt na letišti, kde se stavějí modely, chodí se létat, pořádají se různé soutěže, užívá se i kopání v bazénu, dá se zažít třeba i noční hra, opékání buřtů, kdo má zájem může se účastnit i leteckého provozu velkých letadel. Navíc se nám podařilo udělat i jeden celodenní výlet, tentokráte jsme jeli autobusem, abychom nemuseli děti vystavovat cestování hromadnou dopravou. Cílem našeho výletu byla Mladá Boleslav a Letecké muzeum Metoděje Vlacha, a protože Škodovka slaví 125 let, tak i Muzeum Škoda auto. Muzea, do kterých jsme měli zacíleno, v této době nebyla až tak hojně navštěvována z obav před covid-19 a tak to pro nás bylo i velké plus. Výlet se všem moc líbil. Ten týden nám všem utekl, jako voda a tak doufám, že vám všem udělá radost si to naše soustředění ještě připomenout, prohlížením obrázků a pro vás ostatní to může být třeba dobrá inspirace, něco podobného pro děti udělat u vás v klubech.

RCVS v České Třebové

Další soutěží RC větroňů kategorie RCVS se létala v sobotu 8. 8. 2020 v České Třebové. Počasí bylo na naše poměry velice teplé a dosahovalo téměř 30°C, vítr 0 až 2m/s. Soutěže se účastnilo 26 pilotů z toho pouze 3 junioři, protože se soutěž létala v prázdninovém termínu a možná také i odradilo některé avizovaná vysoká teplota na celý víkend. Klub leteckých modelářů Česká Třebová, pořádal ještě druhý den v neděli další soutěž RC větroňů RCV2/pevná výška/ a tak to byl pro ně velice náročný víkend. Na této soutěži RCVS jsem nafotil nějaké obrázky a tak se můžete podívat.

Soutěž RC větroňů RCVS v Hořicích

V sobotu 5. 9. se létala na letišti v Hořicích soutěž RC větroňů kategorie RCVS. Do Hořic jsem vždy rád jezdil na soutěže a to jak těch volných tak v současné době i RC modelů. Bohužel, jak se Jarda Wagenknecht, který tuto soutěž RC větroňů pořádá už mnoho let, zmínil, při závěru soutěže byla tato soutěž asi už poslední. Jarda tyto soutěže RCVS pořádá již mnoho let a tato soutěž si získala velkou oblibu mezi piloty této kategorie. Bylo tady o ně vždy dobře postaráno, dobrý gulášek k obědu, káva s „Hořickou trubičkou“ prostě nemělo to nikdy chybu. Tentokráte v jídelníčku sice nastala změna, ale výborná držková polévka také neměla chybu. Tak pokud si to Jarda ještě nerozmyslí, což bychom všichni přáli a uvítali to, tak bych jako trenér této kategorie mu chtěl moc poděkovat a určitě budeme rádi už jen i vzpomínat na tyto nádherné soutěže RCVS. Jinak na druhou stranu chápu, že nám všem dříve narozeným, každý další rok ubírá sil a pokud nejsou v klubu mladí, kteří by převzali ten štafetový kolík, tak se vše jednou zastaví uprostřed cesty.
Ještě se však vrátím k této soutěži, které byla ozářena sluncem, účastnilo se jí 24 soutěžících, z toho 6 juniorů. Celou soutěž panovalo nádherné počasí, ale v závěru, kdy mělo být vyhlášení výsledků soutěže, tak se přihnala bouřka, která nás zahnala do klubovny na letišti, kde bylo i tak trochu ve stísněných podmínkách vyhlášení výsledků soutěže. Venku se zatím ženili, snad všechny čerti, jak se u nás říká, ale bouřka se přehnala a na cestu už zase byla modrá obloha. Nafotil jsem nějaké foto, nějaké ještě dostal, tak se můžete podívat na soutěž RCVS v Hořicích.

1. kolo "Podzimní východočeské ligy" v Hořicích

Členové JUNIOR KLUBU Ústí nad Orlicí se účastnili v neděli 13. 9. 2020 1. kola Podzimní východočeské ligy v Hořicích. Užili si krásného slunečného počasí a zalétali se svými modely kat. P 30 a F1H. Více foto - Petra Kubová.

RCVS v Ústí nad Orlicí

V neděli 20. 9. na letišti Aeroklubu v Ústí nad Orlicí milovníci RC tichého letu mohli vidět něco co se jen tak nevidí. Na jedné straně letiště se létala soutěž celokompozitových modelů F3B, což je taková „Formule 1“ v RC větroních a na druhé straně letiště jsme pořádali soutěž RC větroňů kategorie RCVS a to je model klasické konstrukce s ovládáním jenom dvou funkcí a to směrovky a výškovky. Tato kategorie je vhodná především pro mladé začínající piloty, ale i pro ty dříve narozené, svou jednoduchostí pravidel i stavbou modelů. Soutěž se dá absolvovat i s modelem kategorie RES, při odpojení serva brzdícího štítu. Běžně na této soutěži létají modely od rozpětí křídel 1,5m až do 3m, které jsou jako maximální povolené rozpětí u této kategorie. „Podzimní Ústeckoorlické RCVS“ se v letošním roce účastnilo 25 soutěžících, z toho 7 juniorů a 5 seniorů 65+. Divíte se co je to za kategorii senior 65+? Podle mého názoru, by tato věková kategorie měla být ve „Sportovním řádu ČR“ už dávno, ale zatím jsem ji viděl vyhlašovat jenom v kategorii F5J. Populace stárne a bylo by dobré se nad tím zamyslet, protože s přibývajícím věkem klesá sportovní výkonnost a bylo by dobré dát všem stejnou šanci ve svých věkových kategoriích a tím motivovat i ty dříve narozené ke sportovní činnosti, neboť jak se říká, „ve zdravém těle, zdravý duch“ a taky „Letecké modelářství jako zdravý životní styl“. Na naší soutěži vyhodnocujeme tedy tři věkové skupiny a to junioři, senioři a senioři 65+. Navíc, abychom motivovali výkonnost všech účastněných, máme jako hlavní cenu pohár, pro absolutního vítěze, bez věkového omezení. Ve výsledkové listině je potom každá věková kategorie vyhlášena samostatně, ale také tam je absolutní pořadí, kde je vidět, v barevném rozlišení, okamžitě na první pohled výkonnost všech účastněných. Tady ještě přidávám výsledkovou listinu, pro vaši inspiraci a případné zamyšlení. Katka Fišarová nám nafotila mnoho pěkných obrázků, tak se můžete podívat, jak jsme si to užívali.

 

 

 

 

 

 
© www.lmk-juniorklub-uo.cz - vytvořte si také své webové stránky