Navigace: LMK JUNIOR KLUB Ústí nad Orlicí > Modelářské akce 2011

Modelářské akce 2011

Jarní ÚSTECKO-ORLICKÁ

Letiště Aeroklubu v Ústí nad Orlicí bylo v sobotu 16. dubna 2011 zaplněno leteckými modeláři všech věkových kategorií. Ústecký JUNIOR KLUB zde pořádal již tradiční JARNÍ ÚSTECKO-ORLICKOU soutěž pro volné modely. Krásné jarní slunečné počasí přilákalo na letiště nejen členy místního klubu, ale přijeli i soutěžící z Kroměříže, Voděrad, Litomyšle, Kopidlna, Hradce Králové, Hořic, Holešova, Chocně, Žamberka, Pardubic, Vyškova a Uničova. Šest desítek modelů letadel soutěžilo v kategoriích H, A3, P30, F1A, F1H a F1G. Na regulérnost soutěže dohlížela ředitelka soutěže Soňa Kubová a zkušený ústecký modelář pan Lubomír Valčík jako předseda jury.

Z ústeckých mladých modelářů se na stupních vítězů umístili Daniel Růžička, Jakub Ešpandr a Tomáš Horníček v kategorii P30 a Jiří Stříteský s Petrem Kubovým v kategorii. F1A. Přijela i televize OIK, aby připravila reportáž ze soutěže. Tady je video OIK. Ještě jsem natáčel já video a tak se podívejte.

KP mládeže Královéhradeckého kraje

V letošním roce už plně platí možnost zajet si nalétat postupový limit na kterýkoli KP mládeže. Vzhledem k tomu, že předpověď počasí na náš KP mládeže v Ústí nad Orlicí, který se létal o měsíc později než v Hořicích, nebyla až tak jasná, rozhodl se Kuba Ešpandr s taťkou, že nic neponechají náhodě a pojedou se pokusit nalétat limit do Hořic. V Hořicích se KP mládeže konal 17. 4. 2011 a počasí jim přálo. Nebyli nakonec sami, kdo se pokoušel o splnění postupového limitu z jiného kraje v Hořicích. Pepa Bártík a jeho kluci z kroužku nakonec byli neúspěšní, ale Kuba byl spokojen a úspěšný, neboť limit nalétal bez velkých problémů, o to lépe a ve větší pohodě se mu bude létat na KP v Ústí. Jeho taťka, Pavel Ešpandr, měl za úkol nafotit nějaké
fotografie, ale natočil i pár záběrů video. Tak jsem to všechno sestříhal a vy se můžete podívat, jak to v Hořicích dělají. Tady je video.

O pohár města Chocně

24. 4. 2011

Po závodech á-dvojek jsme si vyrazili "odpočinout" na menší kategorie do Chocně. Dáda konečně (po dvou letech :o)) dal dohromady svou první á-trojku a v sobotu před soutěží ji proháněl u chalupy na poli. Celý natěšený si tedy přihlásil A3+A1, Vítek P30+A1 a já nakonec létal pouze A1. Počasí bylo krásné, jen k ... celý článek

Světový pohár F1E

Ve dnech 23. 4-24. 4. 2011 Proběhl závod Světového poháru F1E na Rané pořádajícím LMK Terezín. Zde několik fotek z obou dnů závodu.

První den a druhý den.


 

 

RCVS v Podhořanech 30. 4. 2011

V loňském roce se podařilo schválit pravidla kategorie RCVS, což je v podstatě kategorie RCV2Speciál, která se létala neoficiálně. Pravidla dostála poměrně malých úprav, ale co je důležité, že se tato kategorie vydala na cestu, stát se oficiální kategorií. Momentálně jsou pravidla jako prozatímní a po určité době, kdy se shodneme na tom, že tyto pravidla jsou plně vyhovující a naplníme nezbytné náležitosti, které předepisuje Sportovní řád, se může tato kategorie stát oficiální. Měli bychom mít připravené propozice soutěže a na požádání zaslat zájemcům o soutěž, rozesílat výsledkové listiny, mít na modelech licenci a takové další věci, které jsou zcela běžné u ostatních kategorií. Více najdte v informacích u videa. Tady najdete fotografie ze soutěže a video.

NEBE PLNÉ MODELŮ  

KP Pardubického kraje mládeže leteckých modelářů
ÚSTÍ NAD ORLICÍ - Na místním letišti se konala dne. 14.5. 2011 soutěž „Přebor mládeže leteckých modelářů Pardubického kraje". Zúčastnilo se jí 25 mladých leteckých modelářů, z nichž polovina byla místních, ostatní přijeli ze Svitav, Litomyšle, Pardubic a z Chocně.Akce se konala pod záštitou členky Rady Pardubického kraje Ing. Jany Pernicové. Televize OIK natočila reportáž.

Další informace a fotografie najdete na stánkách města Ústí nad Orlicí.

Soustředění talentované mládeže

LMK Česká Třebová uspořádal ve dnech 27-29. 5. 2011 soustředění talentované mládeže a soustředění reprezentace F3J v areálu Letka Jehnědí.
Soustředění opět připravoval Jirka Kadlec, a co o připravované akci říká: „Zázemí a spolupráce s Letkou Jehnědí je na velmi dobré úrovni. Máme zajištěno stravování a ubytování přímo na letišti, kde je také společenská místnost. V plánu máme také videoprojekci, kde můžeme promítat materiály, které jsme natočili na MČR - RC – V2 a F3J. Dále máme k dispozici další materiály s modelářskou tématikou pro případ nepříznivého počasí. Soustředění reprezentace F3J pak zaručuje, že tato mládež bude s těmi nejlepšími v této kategorii, kteří jim toho mohou říci nejvíce. Také jsme pozvali výrobce kompozicových modelů J. Vostřela „Samba model“, výrobce modelů z EPP - Miloše Šplíchala z Jehnědí. Celou akci bychom chtěli zakončit v neděli odpoledne modelářskou air show... více se dozvíte v textu u videa.

RCVS v Hořicích

Další soutěž, na kterou jsme si jeli zalétat, byla 4. 6. v Hořicích. Dobré modelářské letiště, upravená plocha, pohodové počasí, tak co víc si přát. Dobrá atmosféra vládla celou soutěží. Dokonce v poledne byl připraven k obědu gulášek… Soutěž připravil Jarda Vagenknecht a já jen smekám… Příští rok přijedeme určitě zase a můžete se přidat i vy ostatní. Konečně jak to vypadalo na soutěži, jsem zdokumentoval a tak se můžete podívat na video.

Soutěž SP F1ABC na Všechově

Mezinárodní soutěž SP F1ABC na Všechově je u nás již tradičně největší a dá se říci i takovým svátkem pro modeláře vyznávající volný let. Mají tady možnost se setkávat s přáteli, kteří ještě létají tyto náročné kategorie, anebo už chodí pravidelně jako diváci nadechnout tu neopakovatelnou atmosféru této velké soutěže. Velký dík patří organizátorům LMK Sezimovo Ústí. Vím, že jsou stále ještě nevyřešené poměry kolem vlastnictví a prodeje pozemků letiště, kde se soutěž pořádá, ale snad vše dobře dopadne a dlouhá tradice těchto soutěží bude moci pokračovat. Zaznamenal a sestříhal jsem pro vás video, jako vzpomínku na letošní ročník 2011. Snad vás tyto záběry potěší. Vy, kteří jste tam byli, si zavzpomínáte a vy ostatní se můžete přijet podívat příští rok.

MČR mládeže Hořice

v leteckém modelářství, kat. H, P30, A3, F1H, F1A

V sobotu 10. 9. 2011 se létalo na letišti v Hořicích MČR mládeže, ale pořadatelem byl klub leteckých modelářů Vansdorf, avšak všechnu organizační tíhu na svých bedrech nesl Pepa Bártík. Patří mu za to velké poděkování. Soutěž se podařila, počasí přálo a účast byla veliká. Nový systém je chválen nejen soutěžícími, ale i vedoucími. Začínají narůstat počty juniorů, kteří ve starém systému nemohli létat. Moc nás těší, že se nový systém ujal, ale stále jsme na začátku. Je potřeba řešit juniorskou reprezentaci a je nutné dát větší prostor kategoriím, které se létají na ME a MS juniorů. Proto komise mládeže navrhla přidat kategorie F1B a F1P do systému pro mládež a předsednictvo KLeMČR tuto novou koncepci přijalo. Určitě najdete na stránkách http://www.svazmodelaru.cz/odbornosti/klem/index.html.
Stále jsme však na začátku a je potřeba stále více motivovat mladé modeláře, aby jezdili více po nominačních soutěžích, třeba by se dal pro ně vytvořit z těchto soutěží „Český pohár“. Také bychom se možná měli zamyslet nad vytvořením systému trenérů mládeže, různých stupňů až po trenéra reprezentace, aby i ti, kteří pracují s mládeží, měli motivaci. Tak jak to je u jiných sportů. Je potřeba všechno dotáhnou až do úplného konce. Po nás musí nastoupit nová generace, ale mám obavu, že nemají zájem a také pro ně není žádný systém. Je to škoda. Možná bychom měli dát hlavy dohromady a něco vymyslet. Tak pokud někoho něco napadne, dejte mně vědět. Abychom si uchovali vzpomínku, jak se létalo 10. 9. 2011 na letišti v Hořicích MČR mládeže, natočil jsem video a vy se můžete podívat.

Větroně RCVS v Podhořanech 24. 9. 2011

Poslední soutěž RC větroňů RCVS se létala v Podhořanech. Všechny soutěže v Podhořanech organizuje Pepa Bíbr, jako pohárové a při příležitosti poslední soutěže se sčítají boby a první tři obdrží pohár. Tradičně je tento seriál soutěží hojně navštěvován a všechno klaplo na jedničku. Dokonce se na této soutěži vyhlašovali i junioři. Zdá se, že se záměr s novou kategorií RC větroňů naplňuje. Mladí modeláři tak mají odpovídající kategorii RC větroňů. Tak neváhejte a zapojte se taky. Pravidla najdete tady. Strana 97. Potom už stačí postavit jednoduchý RC větroň s ovládání dvou servomechanizmů a můžete létat na soutěžích.

Máme za sebou první rok kategorie RCVS. Při pohledu do kalendáře soutěží na rok 2012 jsem spokojen, protože se zvětšuje počet soutěží. Tedy v příštím roce se bude létat už 14 soutěží RC větroňů RCVS. Budeme usilovat o zařazení pravidel ze stavu „prozatímní“ do stavu oficiální standartní. Pravidla vyhovují a nebyla během roku žádná připomínka. Takže během tohoto roku je potřeba doladit výsledkové listiny, tak aby byla shoda u všech pořádaných soutěží. Je to důležité pro započítávání soutěží do celorepublikového žebříčku. Potom už nic nebude bránit i pořádání MČR RCVS. Natočil jsem video ze soutěže a tak se můžete podívat.

 
© www.lmk-juniorklub-uo.cz - vytvořte si také své webové stránky