Navigace: LMK JUNIOR KLUB Ústí nad Orlicí > Modelářské akce 2013

Modelářské akce 2013

Soutěže JUNIOR KLUBU Ústí nad Orlicí na rok 2013

Každý rok pořádáme dvě soutěže volných modelů na letišti Aeroklubu v Ústí nad Orlicí. JARNÍ ÚSTECKOORLICKÁ a KP mládeže Pardubického kraje. Letošní JARNÍ ÚSTECKOORLICKÁ bude jako loni, ale rádi bychom připomněli kamaráda, modeláře a taky propagátora organizování soutěží právě u nás na letišti, pana Lubomíra Valčíka, který nás opustil v loňském roce. Se souhlasem rodiny jsme se rozhodli uspořádat soutěž o Putovní pohár v kategorii P30 jako "Memoriál Lubomíra Valčíka". Bude pro nás potěšení, pokud přijedete a zavzpomínáte s námi.

Krajský přebor mládeže Pardubického kraje je tady už také s dlouhou tradicí a tak se zase jako každý rok na vás těšíme. Občerstvení bude zajištěno jako vždy a tak stačí se včas přihlásit na soutěž. Propozice jsou také na hlavní stránce našeho webu vpravo nahoře. Aktuální soutěže našeho klubu.

Zajimavá modelářská videa

Pokud rádi koukáte na různá modelářská videa tak tady mám pro vás několik možností. První video je IMAA Air Show 2011 Druhé video je pěkná podívaná, proletíte se nad USA. Třetí obří Airbus 400. Čtvrté video je z Francie. Tak příjemnou zábavu.

 

Barvení Vlisu

Potahový materiál Vlis patří stále k těm nejoblíbenějším. Jde o výrobek, který je určen k průmyslovému využití a dovává se proto pouze v bílé barvě. Pro obarvení doporučujeme barvící tinkturu do nitrolaku. Ty fungují výborně a dávají Vlisu krásné jasné a výrazné barvy. Práce s nimi ale rozhodně nepatří k příjemným pro  uživatele a konec konců ani pro nás. Rozlévání z velké nádoby do lahviček je obtížné. Navíc došlo ke zvýšení ceny. Proto vám přinášíme metodu Petra Knoba, který ji zveřejnil na stránkách Klubu historických modelů a souhlasil se zveřejněním také v našem Zpravodaji. Zdroj informace Hořejší.

   JARNÍ ÚSTECKOORLICKÁ "Memoriál Lubomíra Valčíka"

Dne 20.4.2013, jsme na letišti Aeroklubu v Ústí nad Orlicí pořádali soutěž JARNÍ ÚSTECKOORLICKOU a "Memoriál Lubomíra Valčíka" o putovní pohár v kategorii P30. Počasí nám moc nepřálo a tak i účast na letošní soutěži byla slabší. Ráno bylo 5°C, zatažená obloha, ale kolem oběda už bylo 9°C a na chvilku se ukázalo i sluníčko. Foukalo do 5m/s. Soutěž byla vypsána pro kategorie V, H, P30, A3, F1H, F1G, F1A. Nakonec v kategorii F1G a F1A nikdo nelétal. Nová kategorie V, jako vystřelovací házedla se ujala, ale pravděpodobně se budou časem muset upravit pravidla. Pokud se použijí k výstřelu modelu 4 nitě gumy 1/3mm model dosahuje příliš velké výšky a poměrně lehce dosáhne maximum a při své velikosti se stává nebezpečný. Jinak soutěž proběhla v duchu dobré nálady. Největší drama nastalo na samém konci souěže. Bohouš Rýz nenaletěl v kategorii P30 všechny starty plné a tak Tomáš Horníček, ještě žák, mohl posledním startem těsně před koncem soutěže rozhodnout výsledek ve svůj prospěch. Bohužel však při dotáčení praskla guma a Tomáš se nestihl znova natočit.. Ve 14 hodin byla soutěž ukončena podle programu. Je vidět, že se dá porazit i MČR v kat. P 30. Co se nestalo letos, může se podařit příští rok. Průběžně jak bude možné přidám výsledky, tady už jsou fotografie, byla tam i TV OIK dělat reportáž a i já jsem něco natočil tak se budete moci podívat na video. Ještě tady najdete reportáž Novinky CZ. No a příště doufám, že jaro bude modelářům více nakloněno, co se týká po časí a spoléhám na vás, že příští rok nás bude třeba i víc. Budeme se těšit, že přijedete...

"Pohárová RCVS" v Podhořanech

Dne 27. 4. 2013 se v Podhořanech létalo první kolo soutěže RC větroňů "Pohárová RCVS". Počasí bylo ideální spíše pro volné modely, termické závany do 2m/s. Polojasno teplota 18°C. Pro větroně RCVS je lepší pokud alespoň trochu fouká, ale jak všichni víme, počasí se nedá koupit ani naplánovat. V Podhořanech mají perfektní zázemí a dlouhou tradici v pořádání této soutěže. Pepa Bíbr zkušený organizátor, vynikající atmosféra, letos přijelo i hodně soutěžících 27, tak to nemělo zkrátka chybu... Nafotil jsem nějaké foto. Mirek Schleif vypracoval vzorovou výsledkovou listinu a tak si ji vezměte jako vzor. V letošním roce už můžeme sestavit v kategorii RCVS republikový žebříček a tak, pokud mě budete posílat výsledkovky soustředím je všechny na webu, aby vše bylo na jednom místě. Tady najdete ještě další foto od Tomáše Brunera.

 RCVS v Chotěboři

Další soutěží RC větroňů RCVS byla dne 11.5. 2013 v Chotěboři. Hlavní organizátor a ředitel soutěže, Petr Šrámek mě poslal výsledkovou listinu a odkaz na fotografie, na které se můžete podívat. Sešlo se celkem 17 soutěžících, z toho tři junioři. Nejlepší junior Pavel Benář z LMK Pardubice skončol na 8 místě. První tři místa patřila seniorům. První byl E. Sadík LMK Kutná Hora, druhý J. Bíbr a třetí L. Mokříž oba LMK RC Limit. Naši kluci taky měli "cukání", žepojedou, ale odradila je špatná předpověď počasí. Nakonec se soutěž odlétala. Teplota 15°C, vítr do 4m/s, zataženo, občasné přeháňky.

Další "Pohárová RCVS" v Podhořanech

Další v pořadí druhá soutěž "Pohárová RCVS" se létala 25. 5. 2013, počasí opět moc nepřálo, polojasno, občasné přeháňky, vítr 3 až 6m/s, teplota 12°C. To se podepsalo na účasti soutěžících. Tentokráte žádný junior a jen senioři v počtu 13. Letošní jaro je vskutku podivné. Jinak jsem dostal výsledkovou listinu od Tomáše Brunera a tak se můžete podívat. Fotografie ze soutěže tady také najdete, až budou na portálu rajče, tak přidám odkaz. Zatím jenom jedna vítězů. Zleva 3. Jan Pazour LMK Chotěboř, 1. Josef Bíbr LMK RC Limit a 2. Petr Klusáček LMK Chotěboř.

KP mládeže Pardubického kraje v Ústí nad Orlicí

Dne 2. 6. 2013, jsme odlétali na našem tréninkovém letišti KP Pardubického kraje. Tuto plochu jsme použili, protože na rozdíl od letiště byla posekaná a směr větru to dovoloval. Výhodou byla i větší vzdálenost od solárních panelů elektrárny, ale i tak jsme museli u kategorie F1A po prvním startu zkrátit maximum ze 180s na 120s. Počasí k nám bylo tentokráte příznivě nakloněno a nato jak všude prší a voda ohrožuje, co se dá v podobě povodní, u nás se ukázalo i sluníčko! Ráno v okolí ještě všude pršelo a to se odrazilo na účasti soutěžících, ale ti co se dostavili, nevěřícně kroutili hlavou, jak se počasí vyčasilo. Abyste si udělali lepší představu, jak to u nás vypadalo, nafotil jsem pár fotografií,natočil video, a budeme rádi, když se podíváte. Ještě si můžete přečíst, co se o soutěži píše na portálu Novinky CZ.Tady je ještě výsledková listina. Budeme rádi, pokud příští rok přijedete i vy ostatní.

RCVS v Hořicích

Dne 15. 6, byl konečně nádherný den a tak jsme ho nemohli využít jinak než na soutěži. Zajeli jsme si na soutěž kat. RCVS do Hořic. Kategorie RCVS je větroň řízený rádiem, má rozpětí křídel max. 3m, ovládaný dvěma servomechanizmy, zpravidla se ovládá směrovka a výškovka. Tato kategorie je vhodná právě pro mladé modeláře, ale i pro dříve narozené, pro jednoduchost modelu a pohodu na soutěži. Model se do vzduchu dostane gumicukem, který zajišťuje pořadatel a tak není potřeba se o nic starat. Jednoduše přijedete a nádherně si zalétáte. Pokud přijedete do Hořic, tam organizuje soutěž Jarda Vagenknecht, jeho paní vaří výborný gulášek, po něm si dáte  třeba kávu a "Hořickou trubičku." No není to paráda... Další soutěž tam je 21. 9. 2013. Tady najdete fotky, které jsem nafotil, a určitě se podívejte na video. Výsledková listina je tady a ještě další fotky. Můžete se taky podívat na nášFacebook.

Třetí pohárová RCVS v Podhořanech

Soutěž se létala 29. 6 a účastnilo se jí 34 soutěžících! Junioři byli tři a to pouze z našeho klubu LMK JUNIOR KLUB. Létalo se za polojasného počasí, vítr 3 až 6m/s, teplota 16 až 20°C. Jak to všechno dopadlo, se můžete už teď podívat na výsledkovou listinu. Tady je odkaz     na Foto od Tomáše Brunera. Podívejte se i na náš Facebook.

RCVS Český Brod

Dne 13.7 se létala soutěž na letišti v Podhořanech, ale pořadatelem byl Mirek Schleif LMK Český Brod. Soutěž se létala za parádního počasí. Polojasno, vítr 2-6m/s, teplota 18-21°C. Občerstvení fungovalo na jedničku, a zato patří poděkovat manželce a dceři Mirka. Jinak se mně zdá, že se objevují stále nové tváře pilotů a tak mě to dělá radost, že je nás čím dál víc. Tady v Podhořanech je už tradice, že jsou hodnoceni i junioři a tentokráte se sešli čtyři. Mládí je naše budoucnost a tak když se na soutěži ocení mladí modeláři, mají z toho radost a je to pro ně takové povzbuzení do další práce. Tak ať jich létá čím dál víc. Jinak už se můžete podívat na fotky, které jsem nafotil, další fotky od Tomáše Brunera, taky na výsledkovou listinu a tady je i video. Určitě taky sledujte náš Facebook.

Memoriál "Bratří Klejchů"

V Poličce se létal dne 8. 9. 2013 již 5. ročník této soutěže a jak nám řekl při nástupu hlavní organizátor, Jindřich Krčmář, tak to byl i ročník poslední. Létalo se za polojasného počasí, teplota 22°C, ale vítr byl velmi nepříjemný 8-9m/s. Tuto soutěž jsme brali jako přípravu na MČR mládeže a tak to byla velmi dobrá zkušenost, dokázat létat i v takových podmínkách. Nakonec však všechno dobře dopadlo, žádný model se neztratil ani nerozbil. Nafotil jsem nějaké fotografie a tak se můžete podívat, jak to na poslední soutěži volných modelů v Poličce vypadalo.

RCVS Český Brod v Podhořanech

Další soutěž RCVS se létala v Podhořanech 14.9 a hlavní organizátor Mirek Schleif nám k tomu napsal: Přesto, že podle předpovědi mělo pršet spíše na východní Moravě, ráno při pohledu na radar s aktuálními daty bylo jasné, že prší od východních Čech. Cestou do Podhořan začalo pršet už při příjezdu ke Kolínu a za Kolínem už doslova lilo. V Podhořanech už na nás čekal Pepík Bíbr a tak jsme začali zvažovat, jestli počkáme, zda se počasí umoudří a přestane pršet což pravidelná kontrola radaru slibovala a nebo soutěž zrušíme. Během pár chvil přijeli první nedočkaví soutěžící a do 9hodin nás bylo už celkem devět nedočkavců odhodlaných jít do toho. Zvolili jsme obracený postup, nejdříve sníst výborné klobásky na grilu a potom zahájit soutěž, jestli tedy počasí do té doby zmoudří. Vyplatilo se, okolo 11hodiny déšť začal ustávat a při zahájení soutěže ve 12hodin už opravdu jen sporadicky spadlo pár kapek, bohužel, ale začal sílit vítr, naštěstí dosahoval jen asi 6m/s. Po odlétání dvou kol začalo prosvěcovat slunce a i vítr se zmírnil na ideálních 2-4m/s a tak jme všemi hlasy odsouhlasili, že odletíme celkem  5 soutěžních kol. Při vyhlašování výsledků už bylo krásné babí léto s modrou oblohou a příjemným teplem. Tak se nakonec celá soutěž povedla a jen je škoda, že počasí odradilo některé soutěžící a nepřijeli, ti co přijeli a vydrželi si krásně zalítali, o čemž svědčí i výsledky, zvláště těch na bedně.

Jinak tady je výsledková listina pár fotek jsem dal na Facebook a tady ož jsou další fotky.

MČR mládeže 2013 v Senici na Hané

V sobotu 21. 9. 2013 uspořádal FFMC Olomouc pod ředitelskou taktovkou Zdeňka Havelky na Pozemcích ZD Senice na Hané, MČR mladých volných modelářů. Z krajských kol se nominovalo celkem 106 soutěžících v 5ti kategoriích. Kategorie H, P30, A3, F1H, F1A. V kategorii H se letos účastnilo 23 žáků /v loňském roce to bylo 14/ a juniorů letos 9, stejně jako v loňském roce. Tady je vidět, že snížení nominačního limitu pro kategorii H na 220s, pomohlo přesně tam, kde mělo. MČR je takovým završením celé sezóny mladých modelářů, ale už nám pomalu začíná další školní rok a pro modelářské kroužky nastává doba práce na nových modelech a příprava na další sezónu. Tak ať se vám daří, aby nás příští rok bylo ještě víc. Na závěr se sluší poděkovat pořadateli a těšit se další MČR mládeže 2014. Nafotil jsem nějaké foto a udělal video ze soutěže, na které se můžete podívat. Ještě další fotografie nafotila Lenka Havelková. Máme taky Facebook.

Poslední "Pohárová RCVS" v Podhořanech

Poslední "Pohárová RCVS" se létala v Podhořanech v sobotu 28. 9. 2013. Na tuto poslední soutěž sezóny přijelo 29 soutěžících. Létalo se za krásného počasí, teplota 21°C, vítr 0-3m/s. Pepa Bíbr je hlavním organizátorem tohoto seriálu soutěží a patří mu velký dík, že takové soutěže pro nás organizuje. Náš tým přijel v plném počtu a doufám, že příští rok nás bude zase o tři mladé piloty modelů RCVS víc. Jak to všechno dopadlo se můžete podívat na výsledkovou listinu, ze soutěže a tady výsledky o pohár LMK RC LIMIT, taky jsem nafotil nějakéfotografie, tady  ještě jeden odkaz na fotky od Tomáše Brunera a ještě dodává. Pohár za celkového vítěze zůstává doma, díky Lubošovým stabilně výborným výsledkům v celém průběhu soutěže - ještě jednou gratulace! Chci ještě jednou připomenout výsledek Libora Kotena, protože škrtat 459, jako nejhorší výsledek ze 4 kol, mi přijde jako neuvěřitelné... Sledujte také další info nášFacebook.

 

 
© www.lmk-juniorklub-uo.cz - vytvořte si také své webové stránky