Navigace: LMK JUNIOR KLUB Ústí nad Orlicí > Modelářské akce 2012

Modelářské akce 2012

 

Tento ročník našich „Modelářských listů“ se mně začíná psát velice těžce. S politováním Vám všem musím oznámit, že naši modelářskou rodinu navždy opustil dne 27. ledna 2012, náš dlouholetý a velice skromný kamarád, ale taky člověk s velkým srdcem pan Lubomír Valčík. Nikdy jsem si tuto situaci nepřipouštěl a tak jsem byl velmi zaskočen, protože týden před touto událostí nás navštívil v letecko-modelářském kroužku, kde jsme si doplňovali kalendář, na které soutěže pojedeme. Od letošního roku jsem totiž už v penzi a tak jsme plánovali, že budeme společně jezdit na soutěže a trénovat na letiště atd. Těšil se na prázdniny, kdy měl mít pravnoučka na celé prázdniny a jak ho zasvětí do modelářství, bude s námi chodit létat, připravoval, co s ním bude stavět…

Bohužel jeho svíčka života náhle uhasla, ale její plamének v našich srdcích bude stále plápolat.

JARNÍ ÚSTECKOORLICKÁ 2012

Jako tradičně tak i letos první naší soutěží, která se létá doma na Ústeckém letišti. Dá se říci, že počasí letos bylo o něco horší než v loni, ale účast byla dobrá. Letos poprvé jsme létali bez Lubomíra Valčíka. Na příští rok, po dohodě s rodinou bychom chtěli uspořádat "Memoriál Lubomíra Valčíka", ale ještě musíme všechno domyslet jak a jakou formou. Tak se nechte překvapit a doufám, že přijedete v hojném počtu. Tak jako tradičně jsem se snažil zdokumentovat naší soutěž a tak se můžete podívat na video.

MEMORIÁL BRATŘÍ KLEJCHŮ

Dne 5.5.2012 pořádal klub leteckých modelářů Litomyšl soutěž volných modelů kat.H,A3,H1H,P30,F1G na letišti v Poličce. Hlavní organizátor Jindra Krčmář mluvil o problémech se soukromím zemědělcem a o tom, že se bude muset soutěž přesunout na podzim a tak uvidíme. Jinak perfektně připravená soutěž a jen aby takových soutěží bylo víc. Natočil jsem video a nafotil nějaké fotky, tak se můžete podívat, jak to tam vypadalo.

KP Pardubického kraje

Dne 19.5.2012 uspořádal LMK JUNIOR KLUB na letišti Aeroklubu v Ústí nad Orlicí, Přebor mládeže Pardubického kraje v leteckém modelářství. Soutěžilo se v pěti kategoriích volných modelů a soutěž byla jako nominační na MČR mládeže, které se létá 22.9. 2012 v Kožlanech. Nafotil jsem nějaké fotky, na které se můžete podívat. Jinak se můžete také podívat, co o nás napsala místní media. Na stránkách města Ústí n/O. a nebo na video TV OIK.

Soutěž RC větroňů kategorie RCVS  

Hořice - Domoslavice

V našem klubu létáme hodně volné modely, ale v poslední době se podařilo schválit pravidla RCVS, to jsou rádiem řízené větroně, které mají maximální rozpětí křídel 3m a je o tuto kategorii značný zájem mladých modelářů z našeho klubu. V kroužku DDM v Ústí n/O. kde pracujeme, jako externisté staví tuto kategorii asi 6 mladých modelářů. Tak na sezonu 2013 nás bude požehnaně. Na soutěži v Hořicích jsem nafotil nějaké fotky a tak pokud máte zájem, můžete se podívat. Jinak soutěž se létala 16.6, hlavní organizátor Jarda Vágenknecht, počasí nádhera, výborný gulášek ke kávě Hořické trubičky, no co víc si můžeme přát. Tak Jardo příští rok určitě přijedeme.

Soutěž RCVS Český Brod

Další soutěž RC větroňů se konala 15.9.2012 v Podhořanech, kterou pořádal LMK Český Brod. Hlavní pořadatel je Mirek Schleif a je pro něho velká výhoda, že může využít zázemí, které letiště v Podhořanech nabízí. Na tomto letišti pořádá soutěže RC větroňů Pepa Bíbr už řadu let. Možná si někdo bude pamatovat i dobu, kdy se tady pořádala světoznámá soutěž Malá cena Modely v kategorii modelů s motorkem na CO2. To už je velmi dávno a je to škoda, že se nic takového nelétá... Jinak soutěžím v kategorii RCVS letos počasí přeje a tato soutěž není výjimkou. Perfektní zázemí páreček, kávička třeba i pivo a dobře obsazená soutěž. Do Podhořan jezdí poměrně hodně lidí a tak je to fajn... Něco jsem nafotil a zájemci to najdou tady.

MČR mládeže 22. 9. 2012 Kožlany

Na závěr sezóny se pořádají vrcholové soutěže a ne vždy se dopředu dá trefit to správné počasí. Letošní MČR mládeže leteckých modelářů, volných kategorií H, A3, F1H, F1A, F1B, F1P, které se létalo v Kožlanech, bylo pro silný vítr po třetím kole přerušeno a později ukončeno. Je to škoda, ale vše je podle pravidel a tak je to možné. Bohužel někdy nastává problém pořadateli soutěže s rozletem u těch "velkých" kategorií, jako jsou F1A, F1B případně F1P. Silný vítr, nedaleká kukuřice, les případně město, vesnice a tak podobně, na druhé straně značná cena modelu a jeho a jeho ztráta, ale v případě více účastníků se stejným časem je potřeba určit vítěze. Stávající pravidla jsou jednoznačná, nekompromisní a neberou v úvahu žádné okolnosti. Tady na této soutěži se soutěžící rozhodli nad rámec pravidel na způsobu rozletu a tak taká učinili, ale opět dva účastníci se stejným časem. Komise přistoupila nad rámec dohody soutěžících k jednomu určujícímu prvku onoho rozletu a podle něho určila vítěze. Vím, je složité pro pořadatele udržet účastníky mistrovství tak, aby se všichni účastnili vyhlášení a nerozjeli se domů. Opakované rozlety a odsouvání vyhlášení výsledků pro ostatní, kteří mají mnohdy po náročném dnu dlouhou cestu domů, není také jednoduché. Možná právě tady je prostor pro komisi volného letu, aby se tímto zabývala a našla řešení, která budou pro pořadatele a soutěžící známá již dopředu a bude se moci podle těchto pravidel provádět rozlet v případě nepříznivých podmínek, nebo časové tísně. Potom se předejde zbytečným protestům, problémům a někdy taky křivdám na duši mladých modelářů z "neférového" jednání. Vše bude tak jak má být a nikdo nemůže zpochybnit výsledek.

Jinak jsem se snažil i letos zdokumentovat toto MČR mládeže, ale podmínky byly i pro mne velmi náročné a tak výsledek tomu odpovídá. Na druhou stranu mě těší úspěch našeho Pardubického kraje a našeho JUNIOR KLUBU. Natočil jsem video a nafotil nějaké fotky, tak se můžete podívat.

Pohárová RCVS v Podhořanech 29. 9. 2012

Každý rok se v Podhořanech létá "Pohárová RCVS". Letos to byl už 13 ročník tohoto seriálu soutěží. Létají se čtyři soutěže a pro konečný výsledek se započítávají výsledky tří soutěží. Ten, kdo součtem výsledků ze tří soutěží získá nejvíce bodů, stává se vítězem. Duchovním otcem tohoto seriálu je Pepa Bíbr a tento seriál se těší velké oblibě a účasti soutěžících. Pepa je taky hlavním pořadatelem seriálu a na letišti má LMK Nový Dvůr vybudované perfektní zázemí. Na soutěži nemůže chybět občerstvení a to všechno vytváří atmosféru pohody a dobré nálady. Kategorie RCVS je vhodná pro svoji nenáročnost, pro mladé příznivce RC větroňů. Tak neváhejte a přijeďte se podívat.

 
© www.lmk-juniorklub-uo.cz - vytvořte si také své webové stránky